El primer cardenal jutjat pel Vaticà és condemnat a més de cinc anys de presó per un escàndol immobiliari

El cardenal Becciu ha estat inhabilitat de forma “perpètua” pel jutjat que ha condemnat a altres huit imputats en el cas

El cardenal Angelo Becciu en una foto d'arxiu
El cardenal Angelo Becciu en una imatge d'arxiu / Remo Casilli (Reuters)

El tribunal del Vaticà ha condemnat el cardenal italià Angelo Becciu a 5 anys i 6 mesos de presó per un cas d'irregularitats financeres. També estan imputats per aquest cas huit persones més, la major part agents financers i altres intermediaris. El fiscal vaticà havia reclamat per al cardenal 7 anys i 3 mesos de presó.

Becciu, de 75 anys, és el primer cardenal jutjat per un tribunal penal del Vaticà que, a més, l’ha inhabilitat de forma “perpètua” per a exercir càrrecs a la Santa Seu, segons el president de la cort, Giuseppe Pignatone. A més, també haurà de pagar una multa de 8.000 euros.

El procés va indagar en els últims dos anys i mig sobre la compra d'un edifici al centre de Londres que va crear un forat en els comptes de la Santa Seu d'almenys 139 milions d'euros.

Aquesta operació especulativa va estar orquestrada per la Secretaria d'Estat vaticana quan Becciu ocupava el càrrec de substitut per als assumptes generals, responsabilitat que va deixar el 2018 després de ser designat pel papa Francesc com a prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants fins a setembre del 2020.

En aquest cas, amb un total de deu imputats, també ha resultat condemnat Fabrizio Tirabassi, empleat de l'Oficina Administrativa de la Secretaria d'Estat vaticana, a set anys i mig de presó, i l'empresària Cecilia Marogna, assessora de Becciu i experta en diplomàcia, a tres anys i nou mesos de reclusió, amb prohibició “temporal” per a exercir càrrec públic.

A més, les condemnes també van recaure en quatre corredors financers i mediadors de l'operació immobiliària, acusats de lucrar-se i estafar la Santa Seu, amb penes de presó entre cinc i set anys, tots ells amb prohibició per a exercir càrrecs públics.

El secretari del cardenal, Mauro Carlino, és l'únic dels deu imputats que ha eixit absolt del procés.

L'escàndol va esclatar després de transcendir la compra d'un edifici en l'exclusiu barri londinenc de Chelsea, una antiga seu de les galeries Harrods, per uns 350 milions d'euros on estava previst que es convertira en apartaments de luxe, una operació immobiliària que va acabar deixant un desfalc d'uns 55 milions d'euros en les arques de la Santa Seu i que va demostrar les irregularitats que hi havia en els comptes del Vaticà. En total, les pèrdues relacionades amb les operacions que va encapçalar el cardenal van arribar a sumar entre 130 i 180 milions d'euros.

A més, durant el procés van sorgir altres delictes financers comesos presumptament per Becciu, com les donacions de 125.000 euros que va fer a una associació vinculada a Càritas de la localitat sarda d’Ozieri, que en aquell moment presidia un dels seus germans, o el pagament de 575.000 euros a Marogna, una altra imputada.

També et pot interessar

stats