El Vaticà jutja per primera vegada un cardenal per un escàndol immobiliari

En el procés estan imputades nou persones per la inversió irregular d'uns 350 milions d'euros en un edifici de Londres

Imatge d'arxiu del cardenal Giovanni Angelo Becciu
Imatge d'arxiu del cardenal Giovanni Angelo Becciu / Reuters

El tribunal de l'Estat de Ciutat del Vaticà ha començat aquest dimarts la primera audiència del procés que assenta al banc dels acusats per primera vegada un cardenal, l'exprefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants Angelo Becciu, per un delicte de corrupció relacionat amb inversions immobiliàries.

Juntament amb Becciu també hi ha imputades nou persones i s'enfronten a acusacions de delictes de malversació de fons, blanqueig de diners, frau i abús de poder per la inversió irregular d'uns 350 milions d'euros en un edifici de Londres.

En 2019, la premsa italiana va publicar que alguns funcionaris vaticans havien sigut suspesos d'ocupació després de detectar-se "greus indicis" de corrupció en un cas d'inversions immobiliàries.

Es va destapar llavors un escàndol que es remuntava a 2013, quan la Secretaria d'Estat va comprar un edifici a Londres i va destinar fons de l'Òbol de Sant Pere, institució que recull donacions de catòlics per a finançar obres caritatives dels papes i la seua activitat.

En aquell moment, Becciu era el responsable d'aquelles operacions, perquè ocupava el càrrec de substitut per als Assumptes Generals, reponsabilitat que va deixar en 2018 després de ser designat pel papa Francesc com a prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants fins a setembre de 2020.

El cardenal sempre ha negat les acusacions i al setembre de 2020 va presentar la seua renúncia com a prefecte de la congregació vaticana, decisió que no va prendre de manera voluntària, sinó a petició del pontífex, tal com va contar ell mateix. Becciu va renunciar al càrrec i als seus drets com a cardenal, però va conservar el títol, encara que no podrà participar en un futur conclave.

També et pot interessar

stats