El capitost de la trama Qatargate vol estirar la manta a canvi d'una condemna menor

L'exeurodiputat socialdemòcrata Pier Antonio Panzeri tanca un acord amb la Fiscalia belga que li redueix la pena de presó de cinc anys a un

L'exeurodiputat socialdemòcrata Pier Antonio Panzeri
L'exeurodiputat socialdemòcrata Pier Antonio Panzeri / Stephanie Lecocq (Efe)

Nou gir de guió en el Qatargate, l'escàndol de corrupció que esguita membres del Parlament Europeu per cobrar presumptes suborns a canvi d'afavorir els interessos de Qatar, el Marroc i Mauritània. El suposat capitost de l'entramat, l'exeurodiputat socialdemòcrata italià Pier Antonio Panzeri, ha decidit col·laborar amb la justícia belga i mostrar-se "penedit" a canvi de reduir la condemna.

En virtut del memoràndum signat aquest dimarts, es preveu "una pena limitada" per a Panzeri, que inclou "la presó, una multa i la confiscació de tots els béns adquirits, estimats actualment en un milió d'euros", ha informat la Fiscalia Federal belga en un comunicat. La pena limitada consistirà en particular en un any de presó ferma —d'una condemna de cinc anys—, una multa de 80.000 euros i la retirada dels béns adquirits gràcies als suborns, ha precisat l'advocat de Panzeri, Laurent Kennes, segons informa la radiotelevisió francòfona RTBF.

"És la segona vegada en la història jurídica belga, des de la introducció de l'anomenada llei pentiti (penediment, en referència a la llei italiana que permetia investigar la Màfia), que aquests procediments desemboquen en la signatura d'un memoràndum", ha precisat la Fiscalia, que de moment no facilitarà més detalls "per interés de la investigació".

A Panzeri, de 67 anys i diputat europeu entre el 2004 i 2019, el detingueren el 9 de desembre, acusat de participar en una organització delictiva com a dirigent, blanqueig de capitals i corrupció activa i passiva. En la mateixa operació, la justícia belga va detindre també l'exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili; l'assistent d'ella i parella sentimental, Francesco Giorgi; i el secretari general de l'ONG No Peace Without Justice, Niccolo Figa-Talamanca, tots ells ara mateix a la presó. Kaili ha de comparéixer aquest dijous davant del Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les.

L'Eurocambra també ha iniciat el procés per a retirar la immunitat parlamentària a dos eurodiputats investigats per aquest assumpte, el socialdemòcrata italià Andréa Cozzolino i el belga Marc Tarabella, decisions que es debatran en les pròximes setmanes i que previsiblement es votaran en ple al febrer.

També et pot interessar

stats