Els campanars de París commemoren el centenari de la Gran Guerra
Macron ha protagonitzat l’acte central de l’Arc del Triomf, i Merkel serà la figura destacada de la vesprada en el Fòrum per la Pau.
París és aquest diumenge la capital del món. S’hi commemora el centenari de la signatura de l’armistici que va posar punt final a la Gran Guerra del 14.
El president francés, Emmanuel Macron, ha fet d’amfitrió. Ha rebut al Palau de l’Elisi més de seixanta presidents i caps d’estat de tot el món. L’alemanya Angela Merkel, el nord-americà Donald Trump, el rus Vladimir Putin, el canadenc Justin Troudeau, el rei del Marroc, el secretari general de l’ONU, António Guterres, entre d'altres... Impossible repassar tota la llista. Des d’Espanya hi han arribat Pedro Sánchez i el rei Felip VI.
Des de la seu de la presidència francesa, han marxat a l’Arc del Triomf, on s’ha fet la cerimònia oficial. Ha cridat l’atenció que tant Trump com Putin han sigut els últims a arribar.
“L’onze de novembre de 1918, a les onze del matí”. Macron ha rememorat el moment de l’armistici, a les onze del matí, exactament el mateix dia a la mateixa hora que es va signar la fi de la guerra.
Les campanes de les esglésies de París han repicat per a rememorar el moment històric.
Macron ha defensat els valors del patriotisme, que ha contraposat al nacionalisme, en un moment en què diversos processos polítics allunyen Europa dels seus ideals. Sense fer esment de cap país ni de cap procés, Macron ha expressat el seu temor perquè “retornen els dimonis del passat”.
“Ideologies noves manipulen les religions, la història amenaça amb reprendre el seu curs tràgic”, ha dit Macron. Fidel a l’esperit de pau que hui es vol viure a París, ha tingut paraules de reconeixement per als soldats que van combatre amb França, però també per als “soldats morts de les nacions que en aquell moment la França va combatre”.
“Vive la paix, vive les nations libres, vive la France", així ha acabat Macron el seu discurs. Després, ha dipositat un ram de flors a la tomba del soldat desconegut, la flama de la qual ha revifat. El Bolero de Ravel ha posat el punt final al matí.
Aquesta vesprada serà el moment d’Angela Merkel, que obrirà la primera edició del Fòrum per la Pau, que es farà al complex de La Villette, a l’est de París. Pedro Sánchez i el rei Felip romandran a París per a assistir a aquest fòrum.
Les forces de l’ordre tenen absolutament controlada la ciutat de la llum, en una operació de seguretat que han anomenat XXL. Deu mil agents vigilen que no passe res en un moment que es considera d’alt risc d’atac terrorista.
Tota la part est de París, des de la zona del Louvre fins al Bois de Bologne, està tancada al trànsit. Alguns vianants, fins i tot, es queixaven aquest matí del lluny que havien hagut de quedar-se per a contemplar els actes.
No tot és pau hui a París. Dues xiques del grup feminista Femen han eixit al pas de la comitiva de Trump, amb la paraula “Hipocresia” pintada als seus torsos nus. Han estat immediatament reduïdes per la policia.
I a la plaça de la República, aquesta vesprada hi ha convocada una concentració per a protestar per la presència de Trump a París. Hi ha constància que grups radicals podrien tractar de monopolitzar aquesta protesta.