La Cambra de Representants destitueix el seu president i aboca els Estats Units a una paràlisi legislativa

El congressista Matt Gaetz, de l'ala dura del Partit Republicà, propera a Trump, força l'eixida del seu líder, Kevin McCarthy, sols nou mesos després del nomenament en una decisió inèdita

L'expresident de la Cambra de Representants Kevin McCarthy parla amb els periodistes després de ser destituït del càrrec a Washington
L'expresident de la Cambra de Representants Kevin McCarthy parla amb els periodistes després de ser destituït del càrrec a Washington / Jonathan Ernst (Reuters)

El republicà Kevin McCarthy ha perdut, com es preveia, la guerra oberta dins del seu partit i ha sigut finalment destituït com a president de la Cambra de Representants dels Estats Units, institució equivalent al Congrés espanyol. El moviment obri un escenari inèdit en la història del país i aboca el Capitoli, seu del poder legislatiu, a una paràlisi sense precedents. La posició de McCarthy com a tercera autoritat del país ha quedat sentenciada després de perdre la moció de censura que el seu rival en el Partit Republicà, el congressista per Florida Matt Gaetz —de l'ala dura, propera a Donald Trump— ha presentat contra ell en represàlia per concessions efectuades als oponents demòcrates.

La resolució, introduïda el dilluns per l'ultraconservador, ha sigut aprovada per 216 vots a favor i 210 en contra. A més de tots els congressistes demòcrates en bloc (208), a McCarthy li han retirat la confiança també huit representants del seu propi partit. És la primera vegada que una moció d'aquest tipus tira avant. El fins ara president del Congrés estatunidenc serà substituït de manera interina pel també republicà Patrick McHenry, representant del desé districte de Carolina del Nord.

Gaetz, oposat des del principi a la nominació de McCarthy com a líder, havia amenaçat durant mesos amb activar el procés per a traure'l del lloc. L'amenaça es va accelerar el cap de setmana passat, després que el ja expresident es recolzara en vots demòcrates per a tirar avant la llei que ampliava durant 45 dies el finançament de l'administració en temes clau per a evitar així un tancament del govern dels Estats Units. El congressista díscol promotor de la censura l'acusava de traïció per preferir pactar amb Joe Biden per tal de no paralitzar l'administració federal.

Encara que McCarthy s'havia mostrat confiat aquest dimarts que mantindria el suport suficient per a seguir al capdavant, la sort ha començat a torçar-se quan el líder de la minoria demòcrata, Hakeem Jeffries, ha instruït membres de la seua bancada a votar per a revocar-lo. Des de les eleccions de mig mandat del novembre passat, els conservadors tenen en la cambra baixa dels Estats Units 221 escons i els demòcrates 212.

El congressista Gaetz forma part del Freedom Caucus (Caucus de la llibertat), l'ala del Partit Republicà més afí a l'expresident Donald Trump (2017-2021). Activar la moció de censura requeria només que la impulsara un legislador, ja fora demòcrata o republicà, i que la votació arribara a majoria simple. Com hi ha dos seients buits en la Cambra de Representants, la xifra se situava en 217 vots. Feia sols nou mesos que McCarthy, que va necessitar quinze votacions per a eixir elegit president de l'òrgan legislatiu precisament per l'oposició del sector més ultradretà dels republicans, exercia el càrrec.

Només altres dos presidents de la Cambra de Representants en l'últim segle han sigut sotmesos a una moció en contra i cap de les dues han tirat avant. Es tracta, en concret, dels també republicans Joseph Cannon (1910) i John Boehner (2015). En aquella darrera ocasió no es va arribar a sotmetre a vot, però la simple presentació va fer de detonant perquè Boehner dimitira mesos després.

Les regles de la Cambra de Representants estableixen que és el mateix president qui ha d'elaborar una llista amb els possibles substituts en cas que el lloc es declare vacant. La relació de noms es fa pública només en cas que la situació es complisca i la persona triada actua de manera interina fins a l'elecció del nou líder.

També et pot interessar

stats