Budapest converteix l'Orgull LGTBI en un clam contra Orbán

El 15 de juny, el parlament hongarés va aprovar una llei de protecció a la infància que, en la pràctica, vulnera els drets de les persones homosexuals i transsexuals. La Unió Europea la considera discriminatòria

Manifestació de l'Orgull 2021 a Budapest
Manifestació de l'Orgull 2021 a Budapest / Marton Monus (Reuters)

Hongria és, dels 27 països de la Unió Europea, el que exerceix més violència institucional contra la comunitat LGTBI. El primer ministre Viktor Orbán, membre del partit d'ultradreta Fidez, ha liderat reformes legislatives que són un atac frontal a la diversitat sexual. En eixe clima d'hostilitat, Budapest, la capital hongaresa, celebra aquest dissabte 24 de juliol, el dia de l'Orgull. La portaveu de la plataforma organitzadora, Johanna Majescsik, ha dit que la festa d'enguany és més especial que mai. "L'any passat no la férem per la pandèmia i enguany la celebrem quan s'acaba d'aprovar la llei de la propaganda, originàriament contra la pederàstia, però en la pràctica una llei homòfoba i trànsfoba". La normativa, que va superar el tràmit parlamentari el 15 de juny, prohibeix que es parle en les escoles de diversitat sexual i de gènere, impedeix que les persones trans regularitzen la documentació oficial i nega l'adopció a les parelles no normatives. Agafada al peu de la lletra, impossibilita l'emissió de continguts audiovisuals en què es mostren relacions no heterosexuals. 

Un referèndum sobre la llei

Dimecres, el primer ministre Orbán va anunciar un referèndum perquè la població es pronuncie sobre la llei i va repetir que el que pretén és combatre "la propaganda sexual en les escoletes, en els col·legis, en la televisió i en la publicitat". La votació es farà a finals del 2021 o principis del 2022 i és tot un desafiament a la Unió Europea, que ha qualificat la llei de vergonyosa i ha obert un procediment d'infracció per vulneració dels drets fonamentals i dels principis fundacionals de la Unió. Segons Brussel·les, vulnera diverses directives comunitàries i és incompatible amb “la dignitat humana, la llibertat d'expressió i informació, el dret al respecte de la vida privada i el dret a la no discriminació”. 

El malestar entre els 27 és gran. La posició més frontal la mantenen Bèlgica i Luxemburg. Aquest últim país defensa que es convoque un referèndum per a expulsar Hongria del club de Brussel·les. Si l'expedient disciplinari prospera, el cas pot arribar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i Hongria corre el risc de perdre el finançament comunitari. En la manifestació de l'Orgull d'aquest dissabte, moltes persones han reclamat a la Unió més contundència. "Si Orbán no canvia ens veurem obligats a abandonar Hongria", ha dit Johanna Majescsik, la portaveu del moviment LGTBI. 

També et pot interessar

stats