Brussel·les obri un procediment d'infracció a X per no combatre el contingut il·legal i la desinformació
La Comissió Europea investigarà la xarxa social en entendre que vulnera la nova llei de serveis digitals i que incita a subscriure's a la versió prèmium
La Comissió Europea ha obert aquest dilluns un procediment d'infracció contra la xarxa social X —antic Twitter— per incomplir la llei de serveis digitals que està en vigor des de l'any passat. És la primera investigació que l'executiu comunitari activa contra una gran plataforma tecnològica des que la normativa es va aprovar. Brussel·les considera que la companyia del magnat Elon Musk incompleix els nous requisits en matèria de transparència que exigeix el text legal i que no ha posat en marxa les mesures necessàries per a combatre la propagació de continguts il·legals i de desinformació. A més, entén que incita els i les usuàries a subscriure's a la versió de pagament a través de la verificació blava.
L'obertura del procediment s'ha decidit després d'haver analitzat la resposta que proporcionada per X a Europa, que prèviament havia demanat a la xarxa del pardal blau informació sobre les mesures que estava duent a terme per a eliminar el contingut terrorista que —segons la CE— estava promovent després de l'atac de Hamàs a Israel.
La llei de serveis digitals obliga les tecnològiques a avaluar anualment el risc que poden causar a la societat, tenint en compte aspectes com el contingut que difonen entre els internautes, la publicitat que els mostren o la manipulació intencionada que puguen promoure comptes no verificats. Una vegada detectat, han d'eliminar ràpidament el contingut il·legal i la propagació d'informació falsa i avisar tan prompte com siga possible de l'eliminació a les persones que han publicat el contingut, donant-los la possibilitat d'apel·lar.
Brussel·les creu que X també vulnera els nous requisits de transparència que exigeix la llei de serveis digitals i que no està adoptant mesures efectives per a mitigar els "riscos" en els processos electorals, segons ha apuntat la institució comunitària en un comunicat.
Un dels principals objectius de la normativa aprovada fa un any és obligar les xarxes socials a ser més transparents en el disseny dels algoritmes que determinen el contingut que veu la comunitat en línia, de tal manera que s'evite la manipulació. En aquest sentit, les empreses han de proporcionar informació a les autoritats i a investigadors independents sobre els mètodes i les fórmules emprades o crear un repositori anual amb els anuncis que han mostrat en les plataformes.
La llei de serveis digitals no estableix cap límit temporal per a concloure la recerca oberta aquest dilluns, que segons la CE no prejutja el resultat d'aquesta. No obstant això, l'executiu comunitari podrà adoptar mesures cautelars contra X si ho considera necessari.