Brussel·les llança un pla per a combatre les noves variants del coronavirus

HERA Incubator estarà dotat amb més de 225 milions d'euros i preveu també accelerar la producció de vacunes.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest dimecres durant la presentació del programa
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest dimecres durant la presentació del programa / Reuters

La Comissió Europea (CE) ha presentat aquest dimecres un programa dotat amb més de 225 milions d'euros destinat a combatre les noves variants del coronavirus que han aparegut en diversos punts del planeta, com ara la britànica. El pla, anomenat HERA Incubator, preveu actualitzar i signar nous contractes amb les farmacèutiques, accelerar l'aprovació de les vacunes, incrementar els tests per a detectar el genoma del virus i col·laborar amb Israel i Suïssa en assajos clínics.

Brussel·les ja havia anunciat la intenció de llançar una nova agència europea, l'Autoritat de Preparació i Resposta davant les Emergències Sanitàries (HERA), per a lluitar contra futures pandèmies i millorar la coordinació entre els 27 estats membres.

L'executiu comunitari assegura que, “si és necessari”, els contractes actuals amb els laboratoris s'hauran d'“actualitzar” per a adaptar la protecció de les vacunes contra les variants. Les farmacèutiques, de fet, ja analitzen l'eficàcia dels seus preparats contra les modificacions del virus aparegudes al Regne Unit, Sud-àfrica, el Brasil i Uganda. També assenyala que cal assumir les “lliçons apreses” i garantir que en les actualitzacions dels contractes s'especifique un pla “detallat i creïble” sobre la producció dels fàrmacs, després que la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, reconeguera públicament que Brussel·les va sobreestimar la capacitat de fabricació dels laboratoris.

A través del grup de treball que ha creat la Comissió per a accelerar la producció de vacunes, Brussel·les col·laborarà amb les empreses per a identificar els principals colls de botella que alenteixen el procés i promourà l'intercanvi voluntari de les patents entre companyies perquè puguen fabricar les vacunes d'altres empreses.

El pla HERA Incubator preveu també la possibilitat d'utilitzar “fonts” de tercers països en cas necessari, sempre que complisquen els requisits de seguretat de la Unió Europea. I, per a les vacunes ja aprovades, que s'accelere el vistiplau de les modificacions que els laboratoris hi hagen d'introduir per tal d'adaptar-se a les variants, sense haver de passar per tot el procés de revisió al qual ja s'han sotmés prèviament en l'Agència Europea del Medicament (EMA). La intenció és utilitzar el mateix mecanisme d'aprovació que s'empra en la vacuna de la grip, l'eficàcia de la qual ja s'ha demostrat fa anys.

De cara a combatre les noves variants de la SARS-CoV-2, la Comissió vol que com a mínim se seqüencie el genoma del virus en el 5% dels tests positius per a poder detectar-ne les modificacions. També vol crear una xarxa de setze països de la Unió Europea, al costat d'Israel i Suïssa, per a participar en nous assajos clínics.

També et pot interessar

stats