Brussel·les descarta la compra conjunta de gas en moments de pujada de preus com l'actual

Suggereix reforçar l'emmagatzematge de gas a escala europea mitjançant un enfocament més estratègic 

Una dona encén el foc a gas, a la cuina
Una dona encén el foc de gas, a la cuina / À Punt NTC

Els països de la Unió Europea podran organitzar-se per a escometre compres conjuntes de gas en situacions d'emergència per escassetat d'aquest recurs, però no per a fer front a episodis d'escalada de preus com l'actual, com demanava Espanya.

La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres un paquet de mesures legislatives per a descarbonitzar el mercat europeu del gas, que preveu la possibilitat que els socis comunitaris unisquen forces de manera voluntària per a comprar gas.

Espanya i altres països com França havien demanat que s'autoritzaren aquestes compres centralitzades com a resposta a l'increment dels preus energètics dels últims mesos, en el qual s'han aconseguit cotes històriques principalment pel gas, però la iniciativa de Brussel·les limita aquesta acció a casos d'emergència.

La proposta de la Comissió, en tot cas, haurà de negociar-se amb el Consell, que representa els estats membres de la UE, i amb el Parlament Europeu.

Així, aquestes compres només es podrien fer en situacions en què existisquen talls en el subministrament i els països que vulguen participar-hi hauran d'avisar abans l'executiu comunitari, que supervisarà si no contravé les normes europees sobre energia o sobre ajudes d'estat.

Emmagatzematge “estratègic”

La Comissió Europea també suggereix reforçar l'emmagatzematge de gas a escala europea mitjançant un enfocament més estratègic, en el qual demana als països que avaluen de manera contínua les seues reserves i aporta una sèrie d'opcions si identifiquen riscos, com obligar a mantindre un nivell mínim de gas o l'organització de subhastes.

L'objectiu principal del conjunt de mesures presentades pel vicepresident de l'executiu econòmic per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, i la comissària d'Energia, Kadri Simson, és impulsar l'entrada de gasos renovables en el sistema en detriment dels que procedeixen de combustibles fòssils.

"Europa ha de passar la pàgina dels combustibles fòssils i avançar cap a fonts energètiques més netes. Això suposa reemplaçar els gasos fòssils per altres renovables i baixos en carboni, com l'hidrogen", ha explicat Timmermans en una roda de premsa.

Un altre dels objectius del nou paquet energètic és el d'impulsar un mercat específic per a l'hidrogen mitjançant la creació d'un entorn correcte per a inversions i el desplegament d'una infraestructura específica que incloga intercanvis comercials amb tercers països.

També et pot interessar

stats