Borrell es reuneix amb el ministre d’Afers Estrangers rus en plena tensió pel cas Navalni

Amnistia Internacional ha acusat el Kremlin de fer callar les veus crítiques en una onada de repressió.

L'alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, es reuneix amb el ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov
L'alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, es reuneix amb el ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov / Efe

L'alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, es reuneix aquest divendres amb el ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov, en plena escalada de tensió al país per l'empresonament del líder opositor, Aleksei Navalni. De fet, Amnistia Internacional, que ha acusat Moscou de fer callar les veus més crítiques en una onada de repressió, ja va contactar amb l'espanyol perquè abordara el tema en la visita.

Aquesta és la primera vegada des del 2017 que un càrrec comunitari visita Rússia. Tot i que les dues parts s'han mostrat interessades a renovar les relacions, congelades des de l'annexió il·legal de la península ucraïnesa de Crimea al 2014, tot apunta que aquestes no seran suficients i Rússia continuarà amb la seua manera d'actuar.

Borrell ha admés que hi ha una "falta de confiança" cap a l'executiu moscovita a causa de Crimea, i que tant Brussel·les com Moscou es veuen, malauradament, com a "rivals i competidors" més que com a "socis". De fet, el 2014 la UE va imposar sancions a Rússia que va afectar considerablement els intercanvis comercials.

Navalni i Crimea seran dos temes que estaran sobre la taula en la conversa, però també s'advocarà per la resolució de la crisi i de conflictes com els de Bielorússia, Síria, Líbia o sobre el gasoducte Nord Stream 2, en construcció al mar Bàltic i que pretén transportar gas rus a Alemanya, tot i les sancions contra el projecte per part dels Estats Units.

L’Iran i la vacuna Sputnik V, punts a favor

Tot i que hi ha diferències entre la UE i Rússia en molts temes, n’hi ha d’altres en què estan d'acord. És el cas de l’Iran, on les dues institucions advoquen perquè el país de l’Orient Mitjà complisca l'acord nuclear de 2015 per a evitar així que el govern del país trenque els compromisos amb l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) a final de febrer.

L'altre tema en què també hi ha hagut un acostament és la lluita contra la pandèmia de la Covid-19. Tant des d'Alemanya com des de França s'ha obert la possibilitat d’autoritzar la vacuna russa, Sputnik V, sempre que haja rebut primer l'autorització del consell regulador europeu.

També et pot interessar

stats