Boris Johnson i el seu ministre d'Economia, multats per les festes a Downing Street en plena pandèmia

Les forces de seguretat investiguen dotze festes i esdeveniments socials a Downing Street i en altres edificis governamentals, en les quals s'inclouen almenys tres a les quals va assistir el primer ministre

Boris Johnson, en una imatge d'arxiu
Boris Johnson, en una imatge d'arxiu / Paul Childs (Reuters)

El primer ministre britànic, Boris Johnson, i el seu ministre d'Economia, Rishi Sunak, seran multats per haver participat en festes a Downing Street quan estaven vigents les restriccions per la pandèmia, segons ha confirmat aquest dimarts una portaveu del cap de Govern.

La Policia Metropolitana de Londres (Met) va informar aquest dimarts que ha emés ja més de 50 sancions a empleats del govern per infringir la normativa anticovid. "El primer ministre i el ministre d'Economia han rebut avui notificacions que la Policia Metropolitana té intenció d'imposar-los una multa", va assenyalar a la premsa la portaveu de l'executiu. "No en tenim més detalls, però els tornarem a informar quan els tinguem", ha agregat.

Les forces de seguretat investiguen dotze festes i esdeveniments socials tant a Downing Street com en altres edificis governamentals, incloses almenys tres a les quals va poder haver assistit el primer ministre.

El líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, va exigir després de conéixer-se que tant Johnson com Sunak seran multats que tots dos "han de dimitir" per haver violat la llei i "mentit repetidament els britànics". "Els conservadors estan totalment desacreditats per a governar. El Regne Unit mereix alguna cosa millor", va escriure Starmer en Twitter.

A final de gener l'alta funcionària Sue Gray va publicar un informe parcial sobre les festes durant la pandèmia en el qual criticava la "falta de lideratge" en l'executiu per no haver evitat les reunions socials quan la població britànica estava subjecta a fèrries restriccions.

També va cridar l'atenció sobre l'"excessiu consum d'alcohol" a Downing Street, en un document que només revelava parcialment les seues perquisicions per a no interferir amb la investigació policial en marxa.

Johnson ha expressat una "completa disculpa" per haver-se saltat les restriccions durant la pandèmia de coronavirus, però va descartar presentar la dimissió, com li ha exigit l'oposició. "Amb tota sinceritat, en aquell moment no vaig pensar que podia ser una ruptura de les normes", ha dit en un vídeo distribuït als mitjans el cap de govern, que va detallar que ha pagat la multa que li ha imposat la policia per assistir a una celebració pel seu aniversari en l'Oficina del Gabinet al juny de 2020.

En tot cas, el primer ministre ha mostrat la intenció de seguir en el càrrec. "Vull poder continuar el mandat que tinc i abordar els problemes que afronta el país, assegurar-me que complim el que espera la gent d'aquest país. Aquesta és la meua prioritat", ha dit.

60 euros per pagament ràpid

Segons la cadena Sky News, tant el primer ministre com la seua esposa, Carrie Johnson, han fet front a una sanció de 50 lliures (60 euros), una taxa reduïda per haver pagat en un termini de 14 dies.

També et pot interessar

stats