Boris Johnson no serà candidat a reemplaçar Liz Truss

Rishi Sunak, l'extitular de Finances, és el favorit en la carrera per a ser nou líder del Partit Conservador i primer ministre del Regne Unit, ja que compta amb el suport de 147 parlamentaris

Boris Johnson, en una imatge d'arxiu davant Downing Street
Boris Johnson, en una imatge d'arxiu davant Downing Street / Henry Nicholls
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 d'octubre 2022 - 09:37 Actualitzat: 23 d'octubre 2022 - 22:44

L'ex primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat aquest diumenge que ha decidit no presentar-se a les primàries per a substituir Liz Truss com a líder del Partit Conservador i primer ministre del Regne Unit. Qui va encapçalar els tories fins a la dimissió el juliol passat ha explicat en un comunicat que, malgrat comptar amb el suport necessari dels diputats conservadors, ha arribat a la conclusió que "simplement no seria el correcte" perquè "no es pot governar de manera efectiva, llevat que tingues un partit unit al Parlament".

El candidat favorit és Rishi Shunak, que, segons informa la BBC, compta ja amb el suport de 147 parlamentaris, per damunt del mínim de cent avals. L'extitular de Finances va perdre les anteriors primàries davant de Truss i ara assegura que vol "arreglar la nostra economia, unir el nostre partit i complir amb el país".

La dimissió de Liz Truss com a líder conservadora i primera ministra ha encetat les primàries tories per a trobar solució a una nova crisi al si de la formació. Les retallades del programa de l'ara ex primera ministra van generar malestar als mercats, que provocà la pèrdua de confiança dels seus companys de partit.

L'extitular de Defensa Penny Mordaunt també s'ha presentat oficialment, encara que a penes compta amb 24 suports, quan se saben les intencions de vot de 228 diputats conservadors.

El termini per a fer oficials les candidatures expira aquest dilluns a les 14:00 h, hora local, però els aspirants, que sols podran ser tres, hauran de tindre el suport de cent diputats conservadors del total de 357.

Una vegada presentades, el següent pas del procés és que els parlamentaris conservadors expressen la seua preferència. La militància, però, tindrà l'última paraula i podrà votar per internet a un dels postulants.

També et pot interessar

stats