Boris Johnson diu que es fa responsable dels incompliments durant les festes: "Estic consternat"

El mandatari britànic defén que no va mentir al Parlament i reitera que ignorava que les reunions hagueren violat les restriccions sanitàries quan ell no hi era

Boris Johnson, en el parlament britànic
Boris Johnson, al Parlament britànic / Reuters

Un "consternat" Boris Johnson ha assegurat aquest dimecres es fa responsable de les infraccions a les restriccions anticovid ocorregudes durant les festes il·legals celebrades a Downing Street en plena pandèmia. 

Després de la publicació de l'informe elaborat per l'alta funcionària Sue Gray sobre l'anomenat Partygate, que detalla una sèrie de festes irregulars alimentades amb alcohol en oficines governamentals, el mandatari ha comparegut davant la Cambra dels Comuns per a donar explicacions. I ha reiterat que ell no va mentir en seu parlamentària quan va dir que desconeixia que s'haguera violat la llei durant aquelles reunions, que tingueren lloc mentre la població estava confinada. 

"Assumisc tota la responsabilitat del que va passar durant el meu mandat... Estic consternat pel comportament en les festes durant el confinament", ha dit als legisladors. El primer ministre, que ha tornat a escoltar reiterades peticions perquè dimitisca, ha expressat el desig que el país "deixe arrere" l'escàndol. Igualment, ha repetit que ignorava que les celebracions organitzades a Downing Street per a acomiadar personal que es jubilava hagueren infringit les regles en la seua absència.

El document, conegut poc abans de la compareixença parlamentària, instava els líders del Regne Unit que "assumisquen la responsabilitat" per haver vulnerat les restriccions sanitàries imposades davant la pandèmia. Impedien, per exemple, que la gent no poguera socialitzar fora de casa o fins i tot, en molts casos, assistir als funerals dels éssers estimats. 

Tot i que no culpa específicament el primer ministre britànic dels fets, sí que dona detalls gràfics i inclou fotografies de més d'una dotzena de reunions, a algunes de les quals va assistir. Es troba, de fet, entre els multats per una festa sorpresa que li van organitzar amb motiu del 56é aniversari el 19 de juny de 2020. L'alta funcionària precisa, tot i això, que ell desconeixia la reunió per avançat.

Estic humiliat i he aprés una lliçó Boris Johnson - Primer ministre britànic

Tant des de la bancada laborista com des del seu propi partit, el conservador, li han plogut crides perquè abandone el càrrec. "Estic... estic consternat i he aprés la lliçó", ha dit en el Parlament, davant les burles de l'oposició.

Les conclusions provisionals de Gray es van publicar al gener, però la majoria dels detalls es van retindre fins al final d'una investigació policial independent, que va concloure la setmana passada amb 126 multes imposades.

També et pot interessar

stats