Blinken defén un estat palestí independent "amb garanties de seguretat per a Israel" en una visita sorpresa al Pròxim Orient

El secretari d'Estat dels EUA visitarà divendres Israel per a donar una nova oportunitat a la treva enmig de tensions creixents amb Tel-Aviv per la gestió de l'operació militar a Gaza

Funeral pels palestins morts en un atac israelià contra el personal de seguretat d'une entrega d'ajuda humanitària a la ciutat de Gaza
Funeral pels palestins morts en un atac israelià contra el personal de seguretat d'una entrega d'ajuda humanitària a Gaza / Dawoud Abu Alkas (Reuters)

L'administració Biden dels Estats Units referma l'aposta per un estat palestí independent "amb garanties de seguretat per a Israel" com a via per a pacificar el Pròxim Orient. El compromís l'ha traslladat el secretari d'Estat nord-americà Antony Blinken al príncep hereu de l'Aràbia Saudí, Mohammed bin Salman, en la primera parada d'una nova visita a la regió per a promoure un alto el foc a la Franja de Gaza que sembla cada volta més llunyà. A diferència dels tours diplomàtics anteriors, en aquesta ocasió la visita no estava programada i s'ha anunciat a última hora.

Divendres, Blinken farà parada a Israel. Els EUA és el principal subministrador d'armes i aliat diplomàtic de Tel-Aviv, però les relacions no passen pel millor moment, entre altres motius per la factura de l'ofensiva sobre Joe Biden en la precampanya de les presidencials a la Casa Blanca. Les discrepàncies entre Biden i el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu són cada vegada menys dissimulades, sobre l'anunciada ofensiva contra Rafah i el bloqueig a l'ajuda humanitària.

Prop de 32.000 morts a Gaza

En el rerefons de l'estira-i-arronsa diplomàtic hi ha una ofensiva militar que continua cobrant-se vides. Més d'un centenar de palestins han mort a Gaza en les últimes 24 hores i prop de 32.000, la majoria dones i xiquets, en els cinc mesos que han passat des de l'inici de l'operació militar contra Hamàs.

La milícia islamista de Hamàs ha difós imatges del setge que les tropes israelianes mantenen sobre l'Hospital Al-Shifa a Gaza, on asseguren que Israel ha matat desenes de persones que s'hi havien refugiat. Tel-Aviv assegura haver detingut 600 presumptes milicians. L'Organització Mundial de la Salut ha documentat més de 400 atacs israelians contra centres sanitaris a l'enclavament palestí des que va començar la guerra.

També et pot interessar

stats