Vora trenta morts en un nou atac israelià al camp de refugiats de Nuseirat

Metges occidentals narren "atrocitats espantoses" pel col·lapse sanitari de Gaza al retorn a l'enclavament palestí

L'abans i el després del xiquet palestí Fadi al-Zant, ingressat per malnutrició severa a l'hospital Kamal Adwan
L'abans i el després del xiquet palestí Fadi al-Zant, ingressat per malnutrició greu a l'Hospital Kamal Adwan / Reuters

Almenys 27 palestins han mort i desenes han resultat ferits en l'atac israelià al camp de refugiats de Nuseirat, a la zona centre de la Franja de Gaza. La major part de les víctimes eren persones desplaçades, segons ha informat l'agència palestina Wafa. Durant la nit, avions israelians han bombardejat posicions a la ciutat de Gaza i a la localitat de Beit Lahia, al nord de l'enclavament.

A la ciutat de Gaza, una nova incursió militar a l'Hospital Al-Shifa (el més gran de la capital de l'enclavament) deixa ja més de 300 persones detingudes. Israel, que manté activa l'operació, assegura que són milicians de Hamàs i la Jihad Islàmica Palestina, però els grups islamistes posen en dubte l'afirmació, impossible de corroborar per la falta de premsa internacional sobre el terreny.

Aquest dimarts, en l'inici de la batuda al complex hospitalari, Israel va difondre que havia matat Faiq Mabhouch, a qui considerava el cap de la seguretat interna de Hamàs. No obstant això, segons el govern, a Gaza no era més que un simple policia que custodiava els camions d'ajuda que arriben a la ciutat.

"Atrocitats espantoses" pel col·lapse sanitari

Quatre metges dels Estats Units, el Regne Unit i França que van visitar l'enclavament palestí parlen d'un sistema sanitari col·lapsat i d'haver sigut testimoni "d'atrocitats espantoses", en un esdeveniment organitzat a les Nacions Unides, per a parlar de les "atrocitats espantoses" de l'ofensiva d'Israel.

Sabíem que el xiquet no tenia possibilitats de sobreviure, però no hi havia morfina per a donar-li, així que moriria amb patiment

Nick Maynard, un cirurgià de l'organització benèfica britànica Ajuda Mèdica per als Palestins i que va visitar Gaza al gener, va recordar haver vist un nen amb cremades tan greus que se li veien els ossos del rostre. "Sabíem que no hi havia cap possibilitat de sobreviure a això, però no hi havia morfina per a donar-li, així que no només moriria inevitablement, sinó que moriria amb patiment", ha recordat.

Els metges també han exposat el cas de Hiyam Abu Khdeir, un xiquet de set anys que va arribar amb cremades de tercer grau al 40% del cos després d'un atac aeri israelià que va matar el pare i el germà i va ferir la mare. L'evacuaren a Egipte amb setmanes de retard per a rebre tractament, però va morir dos dies després d'arribar-hi.

Els sanitaris van advertir que qualsevol operació terrestre a Rafah, la ciutat del sud que concentra més d'un milió de desplaçats, serà una massacre. "Si hi ha una gran invasió, el nombre de morts que veurem serà apocalíptic", ha advertit Maynard.

Pessimisme sobre la treva

Israel, que va començar a bombardejar el territori palestí el 7 d'octubre en represàlia pels atacs de Hamàs (1.200 morts i 240 ostatges) ja ha matat més de 31.000 palestins en els cinc mesos d'ofensiva, la gran majoria xiquets i dones. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha incidit en l'objectiu, que considera necessari per a neutralitzar Hamàs, malgrat les advertències dels Estats Units, principal aliat diplomàtic i subministrador d'armes. El ministeri d'Exteriors del Canadà ha comunicat que el país cessarà l'exportació d'armes a Tel-Aviv.

Només la treva sembla capaç de frenar ara mateix l'anunciada ofensiva terrestre sobre Rafah. Les negociacions s'han représ en un clima de pessimisme. Després de rebutjar la contraoferta de Hamàs, Israel ha entregat als mediadors una nova oferta, que fonts de la intel·ligència de Tel-Aviv citades per EFE donen per fet que el grup islamista tornarà a rebutjar. Israel vol l'alliberament total dels 134 ostatges captius i Hamàs, un alto el foc permanent i el replegament total de les tropes de Tel-Aviv. El ministre britànic d'Exteriors, David Cameron, ha anticipat que aquests últims requisits només serien possibles si es desmantella la capacitat bèl·lica de Hamàs.

També et pot interessar

stats