Biden anuncia la seua candidatura a la reelecció el 2024: "Acabem la faena"

L'actual president dels Estats Units vol optar a tindre un segon mandat, que acabaria als 86 anys 

Biden oficialitza la candidatura a les eleccions presidencials de 2024
Biden oficialitza la candidatura a les eleccions presidencials del 2024 / Reuters

Ja és oficial. Després de setmanes d'especulacions, l'actual president dels Estats Units, Joe Biden, ha confirmat que vol encapçalar de nou la candidatura demòcrata en les pròximes eleccions presidencials per a buscar un segon mandat. Una intenció que, si es fa realitat, implicarà que dirigirà el govern de la primera potència mundial fins als 86 anys. Amb els 80 anys que té ara ja és, de fet, el president més vell de la història dels Estats Units.  

Biden ha proclamat que vol presentar-se a la reelecció el 5 de novembre del 2024 a través d'un vídeo de tres minuts de durada titulat Let’s Finish the Job ("Acabem la faena"). La tria de data per a fer públic l'anunci aquest 25 d'abril no és atzarosa: ben al contrari, coincideix en el calendari amb el mateix dia que fa ara quatre anys va entrar en la carrera per la nominació del Partit Demòcrata per a fer fora Donald Trump de la Casa Blanca. Una confiança entre els seus que, quatre anys després, haurà de tornar a guanyar-se. La intenció és que l'acompanye en la carrera l'actual companya de fórmula, la vicepresidenta Kamala Harris.

En l'audiovisual que ha publicat l'equip de campanya, l'actual president es presenta com a defensor i garant de la democràcia nord-americana. I com que per a això una imatge val més que mil paraules, s'obri amb fragments de l'atac al Capitoli que protagonitzaren militants i simpatitzants radicals de Trump el passat 6 de gener del 2021. "Quan em vaig presentar a la presidència fa quatre anys, vaig dir que estem en una batalla per l'ànima d'Amèrica i encara ho estem", assegura Biden, qui insisteix que "no és el moment de ser complaent" i que per això ha decidit tornar a la carrera presidencial. "Acabem la faena. Sé que podem", arredoneix el ja candidat. 

En l'espot, Biden descriu les plataformes republicanes com a amenaces per a la llibertat nord-americana i promet lluitar contra els esforços per a limitar l'assistència sanitària de les dones, retallar la Seguretat Social i prohibir els llibres. També carrega contra els "extremistes MAGA", l'acrònim de l'eslògan polític "Make America Great Again" de Trump, que pot ser l'oponent republicà en la cita amb les urnes

En els dos anys des que va assumir el relleu de Trump, Biden ha obtingut l'aprovació del Congrés de milers de milions de dòlars en fons federals per a fer front a la pandèmia de la covid-19 i per a noves infraestructures. També s'ha apuntat els nivells més baixos d'atur des del 1969, tot i que els rècords en la inflació, la més elevada en quaranta anys, posen la taca negra al seu historial econòmic. 

A més, l'edat de l'actual president converteix la seua candidatura a la reelecció en una aposta històrica i arriscada per al Partit Demòcrata, que s'enfronta a un dur mapa electoral per a mantindre el Senat el 2024. Ara, de fet, els progressistes estan en minoria a la Cambra de Representants —l'equivalent al Congrés— com a resultat de les eleccions de mig mandat, en les quals es van imposar els republicans. 

Els índexs d'aprovació de Biden es queden estancats en el 39%, segons una enquesta de Reuters/Ipsos publicada el 19 d'abril. Hi ha una gran preocupació sobre l'avançada edat entre part de la població nord-americana, ja que hipotèticament acabaria el segon mandat amb 86 anys, una dècada per damunt de l'esperança de vida mitjana de l'home als Estats Units. Els metges declararen que el demòcrata, que no beu alcohol i fa exercici cinc vegades per setmana, és "apte per al servei" després d'un examen al febrer. La Casa Blanca diu que el seu historial demostra que és prou intel·ligent mentalment per als rigors de la faena.

També et pot interessar

stats