Sánchez afirma a Washington que el govern ja estudia el nombre de migrants llatinoamericans que acollirà

En la reunió amb Biden, els dos presidents també han acordat que abordaran la descontaminació de Palomares "com més prompte millor"

El president del Govern, Pedro Sánchez, al costat del president dels Estats Units, Joe Biden, en el despatx oval de la Casa Blanca.
El president del Govern, Pedro Sánchez, al costat del president dels Estats Units, Joe Biden, en el despatx oval de la Casa Blanca. / Lenin Nolly (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de maig 2023 - 22:15 Actualitzat: 13 de maig 2023 - 08:58

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest divendres que l'executiu ja treballa per conéixer el nombre de migrants que vindran a Espanya des de l'Amèrica Llatina en virtut dels acords firmats amb els Estats Units. No obstant això, ha evitat donar una xifra i ha subratllat que dependrà de les necessitats del mercat laboral espanyol.

En una roda de premsa a la Casa Blanca després de reunir-se amb el president dels Estats Units, Joe Biden, Sánchez ha afirmat que els dos governs tenen una visió semblant sobre com afrontar la migració irregular que implica donar "incentius positius" a la migració regular i lluitar contra les màfies "que trafiquen i juguen amb la vida d'éssers humans".

En aquest context, el president de l'executiu ha emmarcat els projectes de migració circular que manté Espanya amb diversos països llatinoamericans. Són acords perquè treballadors seleccionats als països d'origen viatgen a Espanya a treballar com a temporers, habitualment amb la promesa de tornar l'any següent. A més, també ha esmentat els programes de reassentament de persones amb estatus de refugiats, que incrementaran "en funció de quines siguen les necessitats del mercat laboral" a Espanya, segons ha assenyalat.

"No podem establir un nombre perquè dependrà de les necessitats laborals que tinguem a Espanya", ha indicat Sánchez, que també ha apuntat que els ministres de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska i d'Inclusió, Seguretat Social i Migració, José Luis Escrivá, estan treballant "per saber la quantitat de migrants amb estatus de refugiats que vindran a Espanya".

Cap a una solució per a Palomares

En la reunió també s'ha acordat que equips tècnics dels dos països es reunisquen "com més prompte millor" per a treballar en una solució permanent per a netejar el sòl contaminat amb plutoni a Palomares, a Cuevas del Almanzora (Almeria), contaminat després de l'accident nuclear ocorregut el 17 de gener del 1966.

"Sobre Palomares clarament hi ha hagut un avanç, hem mostrat la nostra voluntat de resoldre aquest problema i hem traslladat als equips tècnics que es reunisquen com més prompte millor per a, d'una vegada per sempre, poder extraure aquestes terres contaminades i poder traure-les d'Espanya", ha explicat Sánchez.

Els dos països tenen previst reiniciar "prompte" les negociacions per a arribar a un acord definitiu sobre la neteja del sòl contaminat arran de l'accident ocasionat per la col·lisió de dos avions militars estatunidencs. Com a resultat, quatre bombes termonuclears van caure i, tot i que cap va explotar, es van activar els detonadors de dues de les bombes i es va disseminar material nuclear per la zona, especialment en forma d'òxid de plutoni, urani i americi.

La primera visita de Sánchez a la Casa Blanca

A l'inici de la reunió, Biden ha agraït Sánchez la seua “cooperació i lideratge” amb Ucraïna, en el context de la invasió russa d'aquest país. A més, ha assenyalat que tots dos països afronten el repte de la migració i ha assegurat que treballaran amb Espanya durant la presidència de la Unió Europea, que comença al juliol.

Així mateix, Sánchez ha afirmat que Biden és una referència “en la defensa de la democràcia” i ha subratllat les "excel·lents" relacions d'aliats entre Espanya i els EUA i que tots dos defensen la pau a Ucraïna. "Som aliats i amics", ha assenyalat. A més, han posat de manifest la seua sintonia en polítiques de transició verda i han avançat acords bilaterals sobre igualtat de gènere. 

"No puc agrair-li prou el lideratge i l'aliança en el repte que suposa la defensa d'Ucraïna”, ha afirmat Biden, que ha pres la paraula en primer lloc. Respecte a la immigració, el president dels EUA ha afirmat que el seu homòleg espanyol està fent un treball "enorme" i ha indicat que tots dos països s'enfronten junts al repte de la immigració en l'hemisferi occidental.

Sánchez ha arribat puntual a la Casa Blanca, poc abans de les 14:00 hora local —sis hores més a Espanya— i ha sigut rebut en l'entrada pel cap de protocol de la residència oficial. A continuació, ha signat en el llibre d'honor i tot seguit s'ha dirigit al Despatx Oval per a mantenir la trobada bilateral amb Biden.

Es tracta de la primera visita de Sánchez a la Casa Blanca, que es produeix en l'últim any del seu mandat i més de cinc anys després de l'última invitació a un president espanyol, la de Donald Trump a Mariano Rajoy el setembre de 2017.

També et pot interessar

stats