El Suprem admet un recurs d'Ecologistes en Acció en què demanen netejar l'entorn de Palomares, a Almeria

L'alt tribunal haurà de decidir si el Consell de Seguretat Nuclear té o no competències per a purificar el paratge, contaminat per l'accident nuclear de 1966

Representants de la CE durant la missió de verificació a l'entorn de Palomares
Representants de la Comissió Europea durant la missió de verificació a l'entorn de Palomares / Europa Press

El Tribunal Suprem (TS) ha admés a tràmit el recurs presentat per Ecologistes en Acció en què demanen netejar de radioactivitat l'entorn de Palomares, a Cuevas del Almanzora (Almeria), contaminat després de l'accident nuclear ocorregut el 17 de gener de 1966.

En una nota de premsa, el col·lectiu recorda aquest dilluns que l'Audiència Nacional va sentenciar que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) no té competència per a ordenar la neteja, després de la petició que feren perquè l'organisme assenyalara una data per a iniciar les tasques. Després d'això, Ecologistes en Acció ha presentat un recurs de cassació davant el Suprem per a demanar que aquesta sentència es revoque, "ja que el CSN és qui té la competència per a ordenar la neteja de Palomares". L'alt tribunal ha admés a tràmit aquest recurs i ara haurà de decidir sobre l'"abast de les competències" del CSN.

L'entitat conservacionista assenyala que la defensa del CSN és a càrrec de l'Advocacia de l'Estat, que "està a les ordes del govern". "Sorprén que havent presentat el PSOE una proposició no de llei en què demana que es netege Palomares, no es donen instruccions a l'Advocacia de l'Estat perquè no s'opose a la neteja", afirmen. 

Ecologistes en Acció manté que el CSN actua com un ens de dret públic independent que "fins i tot té capacitat per a publicar normes en el Butlletí Oficial de l'Estat, que són d'obligat compliment". Això, al parer del col·lectiu, fa que sí que puga ordenar aquesta neteja mitjançant aquesta fórmula o amb un "simple ofici".

Paral·lelament, el grup ecologista lamenta que, mentre es "perd el temps" resolent aquest assumpte, el plutoni de Palomares s'estiga transformant en americi, que és "molt més perillós".

També et pot interessar

stats