Fi de la polèmica norma que permetia expulsar en calent migrants dels Estats Units

La Patrulla Fronterera deté en els punts d'entrada milers de persones poques hores abans que l'alçament del títol 42 pose fi a les deportacions exprés 

Migrants junt a la frontera s'entreguen als agents de la Patrulla Fronterera dels Estats Units
Migrants al costat de frontera s'entreguen als agents de la Patrulla Fronterera dels Estats Units / Jose Luis González (Reuters)

El controvertit títol 42, la norma temporal de Donald Trump que permetia l'expulsió en calent de migrants dels Estats Units per motius de salut pública, ja és història des d'aquest dijous. A les 21:59, hora local d'El Paso (Texas), on està el pas fronterer amb Mèxic, la mesura ha quedat derogada mentre les autoritats locals, estatals i federals s'afanyaven a preparar-se per l'allau de persones que es concentraven a l'altre costat de la tanca per a poder creuar.

Imposat per l'administració de l'expresident Trump (2017-2021) durant la pandèmia, lloat per republicans, injuriat per activistes dels drets humans i mantingut pel govern posterior del demòcrata Joe Biden —malgrat les crítiques del seu propi partit—, l'alçament del títol 42 ha desencadenat tota classe de rumors i una nova batalla política entre progressistes i conservadors. A partir d'aquest moment, s'aplicarà als refugiats que entren als Estats Units el títol 8, la norma que històricament ha regit la migració al país. En la pràctica, comporta un enduriment de les condicions per a aconseguir l'asil. De fet, l'executiu de Biden ja ha anunciat noves mesures que hi restringiran l'accés.

Migrants demanen aigua a través del mur fronterer entre Mèxic i Estats Units a San Luis Río Colorado a Mèxic, abans de l'alçament del Títol 42
Migrants demanen aigua a través del mur fronterer entre Mèxic i Estats Units a San Luis Río Colorado a Mèxic, abans de l'alçament del Títol 42 / Zaydee Sanchez (Reuters)

La perspectiva del final del títol 42 ha abocat la frontera entre els Estats Units i Mèxic, una divisòria de vora 3.200 quilòmetres de longitud, a una de les crisis migratòries més grans que es recorden. La línia s'ha blindat aquests dies amb 24.000 agents que es preparen per a l'arribada massiva de persones procedents de països d'Amèrica Central i del Sud, com Haití, Veneçuela o Nicaragua, que busquen una vida millor a la primera potència del món. Fugen de la pobresa i la misèria, assetjats per calamitats, empentats per la desesperació.

Migrants esperen prop de la porta 42 a la frontera amb Mèxic
Migrants esperen prop de la porta 42 a la frontera amb Mèxic / Julio-César Chávez (Reuters)

En els últims dies, desenes de milers de migrants han tractat de creuar abans que fora massa tard. Només en les darreres 48 hores la Patrulla Fronterera ha detingut 2.500 refugiats que s'amuntegaven en almenys dues portes de la tanca fronterera entre els dos països, uns quinze quilòmetres d'El Paso. Quedaven poques hores perquè deixara d'estar en vigor la polèmica mesura de Trump. Després de diversos dies aglutinats pels agents en dos nombrosos grups a les portes 40 i 42 de la tanca, els anaven traient en autobusos primer, i més tard en furgonetes.

A la porta 40 eixien en fila, molts, capcots, alguns amb emmanillats a l'esquena, i anaven pujant en els vehicles que des d'abans de les set del matí i fins a les 10:30 hores del matí (hora local) han anat carregant-se amb els refugiats i eixint en direcció als centres de detenció de la Patrulla Fronterera. Enfront de la porta número 42 regnava la calma. En el costat nord de la reixa, desenes de periodistes esperaven, com també ho feien diversos agents de la Patrulla Fronterera. I al sud del mur de cinc metres i mig d'alt, fora de l'abast de la vista, uns 400 refugiats esperaven, entre la tanca i el Río Bravo, ser processats i traslladats als centres que gestionen les autoritats.

Enduriment dels requisits per a l'asil

"A partir d'aquesta nit, la gent que arribe a la frontera sense utilitzar les vies legals es considerarà no apta per a rebre asil. Estem llestos per a processar i apartar de manera humana els que no tinguen base legal per a romandre als Estats Units", ha advertit en un comunicat el secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas. "No es creguen les mentides dels traficants de persones. La frontera no està oberta", ha advertit.

Les noves mesures anunciades per Biden per a restringir les peticions d'asil a la frontera amb Mèxic consideren "no aptes" els migrants que creuen de manera irregular la frontera i que no hagen demanat protecció en un tercer país durant la seua travessia cap als Estats Units. No obstant això, des del sector més ultraconservador del Partit Republicà s'ha propagat la informació que l'alçament del títol 42 suposa, en la pràctica, una política de portes obertes a la migració. "Mentre el president Biden obri les comportes a més immigració il·legal, Texas resisteix", insistia aquesta vesprada el governador d'aquest estat fronterer i conservador, Greg Abbott.

L'Exèrcit donarà suport a les labors de vigilància amb 1.500 soldats, l'Estat ha enviat reforços de la Guàrdia Nacional. I la ciutat d'El Paso, per exemple, ha habilitat 4.500 llits per a rebre refugiats que hagen superat el sedàs policial i ha col·laborat plenament amb les agències de seguretat per a desallotjar un campament de migrants que es van instal·lar fa alguns dies entorn d'una església al centre de la ciutat.

També et pot interessar

stats