Bezos anuncia la seua futura retirada com a CEO després d'un any de rècord per a Amazon

De fundar una llibreria en línia a ser l'home més ric del món: Amazon duplica beneficis i guanya 21.331 milions de dòlars.

El fundador d'Amazon, Jeff Bezos, en una imatge d'arxiu
El fundador d'Amazon, Jeff Bezos, en una imatge d'arxiu / Jason Redmond (Reuters)

La figura més intrínsecament lligada a Amazon, el seu fundador i encara conseller delegat (CEO), Jeff Bezos, ha aprofitat la presentació d'uns resultats anuals de rècord, amb 21.331 milions de dòlars (17.700 milions d'euros) de benefici, per a avançar que abandonarà el càrrec a l'estiu. Deixarà el comandament de l'empresa que va fundar fa 27 anys com una modesta llibreria en línia i que menys de tres dècades després l'ha ajudat a prosperar i ser la persona més rica del món. A l'estiu es convertirà en president executiu de la firma i cedirà el primer lloc a Andy Jassy, de la seua màxima confiança i que actualment dirigeix el segment de negoci més rendible de la companyia, la plataforma de computació en núvol Amazon Web Services (AWS).

"Quan mires els nostres resultats financers, el que veus en realitat són els resultats acumulats i a llarg termini de la invenció. En aquest moment, veig Amazon amb més inventiva que mai, el que suposa tindre les condicions òptimes per a dur a terme aquesta transició", ha expressat Bezos en una carta als inversors.

Des del seu futur lloc com a president executiu, Bezos continuarà tenint influència en la presa de decisions de la companyia, però no estarà tan present en el dia a dia i tindrà més temps per a, segons ell mateix ha dit, centrar-se en altres iniciatives tant filantròpiques com de gestió de les altres empreses que té: el fabricant aeroespacial Blue Origin i el diari The Washington Post.

Jassy, que va entrar a treballar en Amazon el 1997 -només tres anys després de la fundació de l'empresa- dirigeix des de la creació AWS, líder destacada en la indústria de la computació en núvol per davant de competidors com Azure de Microsoft i Google Cloud. De 53 anys, educat a Harvard i originari de l'estat de Nova York, el futur màxim responsable del dia a dia en Amazon ha mantingut fins a hui un perfil discret, sempre a l'ombra de Bezos.

La companyia ha obtingut en el 2020 uns guanys nets de 21.331 milions de dòlars, quasi el doble que els 11.588 milions del 2019, gràcies al gran impuls de les compres per internet a conseqüència de la pandèmia de Covid-19. L'empresa ha facturat 386.064 milions de dòlars, un 38% més, mentre que els accionistes es van embutxacar 42,64 dòlars per títol, davant dels 23,46 de fa un any.

Obligada a retornar 51 milions en propines dels seus repartidors

Amazon es va quedar 51,3 milions d'euros en propines que els seus clients havien decidit abonar als repartidors de l'empresa, segons una investigació de la Comissió Federal de Comerç dels Estats Units (FTC). Després de ser descoberta i per a resoldre el cas, Amazon ha arribat a un acord amb l'FTC per a pagar una multa per aquesta mateixa quantitat, que el regulador utilitzarà per a abonar als repartidors les propines que haurien d'haver rebut.

De fundar una llibreria en línia a dominar el comerç electrònic

Nascut a Albuquerque (Nou Mèxic, EUA) el 1964, els pares del futur fundador d'Amazon es van divorciar quan ell era menut, i la seua mare es va casar amb un immigrant cubà, Miguel Bezos, de qui Jeff va prendre el cognom. Graduat per la Universitat de Princeton, va començar a treballar a Wall Street en la branca de les ciències de la computació, encara que hi va renunciar abans de complir 30 anys per a dedicar-se a la venda de llibres per internet des del seu garatge a Seattle.

Va registrar Amazon (aleshores, amb el nom de Cadabra, que canviaria més tard en assemblar-se massa a la paraula cadàver en anglés) el 5 de juliol de 1994, després d'haver observat que l'ús d'internet s'estava disparant amb pujades anuals del 2.300%. "Al principi vaig triar llibres com el millor producte per a vendre en línia després d'elaborar una llista de 20 possibilitats diferents. Amb més de 3 milions de llibres impresos, podia construir una llibreria digital que no podria haver existit de cap altra manera", explicava Bezos en una entrevista el 1997.

L'èxit inicial en el sector editorial va obrir les portes a tota classe de productes i, en paral·lel, l'empresa va anar expandint-se més allà del comerç electrònic amb ofertes d'entreteniment mitjançant Amazon Music i Prime Video, hardware i software amb dispositius com Echo i Alexa, respectivament, i la plataforma de computació en el núvol Amazon Web Services (AWS). A més, en el 2017, Amazon va adquirir la popular cadena de supermercats Whole Foods.

Els qui coneixen Bezos acostumen a destacar la seua obsessió per l'experiència del client i per mantindre un ambient de treball que potencie la innovació, una estratègia de negoci a llarg termini que va contribuir al fet que, durant diversos anys, Amazon estiguera en números rojos. No obstant això, una vegada va entrar en beneficis a principis dels 2000, l'empresa tenia una estructura sòlida i visió de futur, la qual cosa li ha permés créixer fins a controlar en l'actualitat quasi la meitat del comerç electrònic als EUA i una bona part del món.

També et pot interessar

stats