Ariel Henry serà el nou primer ministre d'Haití tretze dies després de l'assassinat de l'anterior

Henry ha anunciat la composició del seu gabinet, en el qual manté figures de l'anterior executiu, com el fins ara primer ministre interí Claude Joseph, que serà canceller

Ariel Henry, un prestigiós neurocirurgià, assumirà des d'aquest dimarts la prefectura de govern a Haití
Ariel Henry, un prestigiós neurocirurgià, assumirà des d'aquest dimarts la prefectura de govern a Haití / Efe

Haití tindrà aquest dimarts un nou primer ministre en complir-se tretze dies de l'assassinat del president Jovenel Moise, que havia designat Ariel Henry per al càrrec, del qual no va arribar a prendre possessió abans del magnicidi.

Des de llavors, Claude Joseph ha dirigit el país com a primer ministre interí i hui cedirà el càrrec a Henry, amb la qual cosa posarà fi a una pugna protagonitzada per tots dos i pel president del Senat, Joseph Lambert, tercer aspirant en discòrdia.

El cap de setmana passat, les potències estrangeres i les Nacions Unides van prendre partit en la pugna pel poder i van animar Henry a formar un govern de consens, tasca que li havia encomanat Moise. El traspàs de poder es produirà oficialment aquest dimarts en un acte del qual no s'ha oferit cap detall fins al moment.

El nou govern

El nou primer ministre d'Haití, Ariel Henry, ha anunciat la composició del seu gabinet, en el qual manté diverses figures de l'anterior executiu, entre ells Claude Joseph, que serà canceller després de deixar la prefectura de govern. Henry mateix assumirà també la cartera d'Afers Socials i Treball, que ja va dirigir entre 2015 i 2016 sota el mandat de Michel Martelly.

El gabinet compta amb 18 carteres i es mantenen figures importants de l'últim govern, com els ministres de Justícia, Rockefeller Vincent; d'Economia, Patrick Michel Boisvert; i de Salut, Marie Gréta Roy Clement. El nou ministre de l'Interior, del qual depén la Policia, és Liszt Quitel, que era membre del gabinet del primer ministre ixent.

També integra personalitats de l'oposició, com l'exsenador Simon Dieuseul Desras, del partit d'esquerra Fanmi Lavalas, que assumirà la cartera de Planificació. De la mateixa manera, el gabinet integra algunes figures procedents de la societat civil, com el periodista Jean Emmanuel Jacquet, que assumirà la cartera de Cultura i Comunicació, i també incorpora persones del món empresarial o tècnics de carrera.

El savi davant el repte de consensuar postures

Henry, neurocirurgià de 71 anys, de perfil moderat i conciliador, té experiència en labors de govern en haver exercit de ministre entre 2015 i 2016. A més, va integrar el Consell de Savis creat després del derrocament del president Jean-Bertrand Aristide el 2004 amb la missió de nomenar un primer ministre per a dirigir el país.

Com a primer ministre s'enfrontarà al repte de consensuar postures difícilment conciliables en un país que ja patia una important crisi política, econòmica i de seguretat abans de l'assassinat de Moise, perpetrat la matinada del 7 de juliol a la seua residència.

També et pot interessar

stats