Haití anuncia la detenció del suposat autor intel·lectual de l'assassinat del president Jovenel Moïse

Les autoritats el consideren un crim "polític" i investiguen altres dos presumptes cervells del magnicidi dels quals no s'ha divulgat la identitat

El cap de la Policia Nacional d'Haití, Leon Charles, durant la roda de premsa aquest diumenge
El cap de la Policia Nacional d'Haití, Leon Charles, durant la roda de premsa aquest diumenge / Ricardo Arduengo (Reuters)

Les autoritats d'Haití han anunciat aquest diumenge la detenció de Christian Emmanuel Sanon, un dels suposats autors intel·lectuals de l'assassinat a tirs del president Jovenel Moïse. Es tracta d'un metge resident a Florida, als Estats Units.

"Quan es va bloquejar l'avanç dels bandits, la primera persona a la qual van anomenar va ser Emmanuel Sanon", ha explicat el director general de la Policia Nacional d'Haití,  Leon Charles, en una intervenció davant la premsa. Sanon és el tercer haitià detingut pel cas, que se suma a 18 colombians més acusats de formar part del comando que suposadament va atacar la residència de Jovenel Moïse dimecres passat. Cinc colombians més estan fugits i tres van morir en tirotejos amb la policia, que van tindre lloc entre el dimecres i el dijous en diferents punts de Port-au-Prince, la capital.

Les autoritats del país caribeny consideren que hi ha una motivació política darrere del magnicidi i estan investigant altres dos suposats cervells de l'operació que van estar en contacte amb Sanon, les identitats dels quals no s'han donat a conéixer. Igualment, la policia ha pres "mesures cautelars" contra els responsables de la seguretat del president Moïse i està recopilant informació a fi de determinar "el grau d'implicació de cadascun".

Segons la recerca, Sanon va entrar en contacte amb una empresa veneçolana de seguretat amb base als Estats Units per a reclutar els membres del comando que suposadament va perpetrar el crim. El presumpte artífex intel·lectual va entrar a Haití en un vol privat a principis de juny, acompanyat d'alguns dels mercenaris colombians, als quals va contractar amb la comesa de garantir la seua seguretat personal i del seu negoci.

Mentrestant, el país continua sumit en una espiral de violència i una forta crisi institucional. Hi ha màxima tensió perquè el líder de la banda armada més poderosa d'Haití ha convocat protestes per a aquest dilluns i la policia ha dit que impedirà qualsevol manifestació al carrer.

També et pot interessar

stats