El que sabem fins ara de la variant índia

Santiago Elena, viròleg del CSIC: "No hi ha evidència que confirme que siga més virulenta"

Cremacions massives en Nova Delhi
Cremacions massives a Nova Delhi / Danish Siddiqui / Reuters

Dues mutacions de la variant B.1.617 del SARS-CoV-2 es van detectar per primera vegada a l'Índia fa un mes, conegudes com "doble mutant" i "triple mutant", que no havien sigut vistes abans en cap altra part del món. El descobriment va coincidir amb el vertiginós inici de la segona onada del coronavirus al país de 1.350 milions d'habitants, que de nou aquest dijous bat rècord de persones contagiades –més de 360.000– i de morts –més de 3.600– comptabilitzades en només un dia. 

Gent carregant tancs d'oxigen a Ahmadabad, l'Índia
Gent carregant tancs d'oxigen a Ahmadabad, l'Índia / Amit Dave / Reuters
Les autoritats han imposat quarantena obligatòria de 84 hores al Caixmir, l'Índia
Les autoritats han imposat quarantena obligatòria de 84 hores al Caixmir, l'Índia / Farooq Khan / Efe

Pel moment, segons informa la Conselleria de Sanitat, es descarta la presència de la variant índia a la Comunitat Valenciana, però el potencial de la nova variant per a capgirar la situació d’estabilitat al nostre territori ha començat a suscitar certa preocupació entre la ciutadania.  La Conselleria de Sanitat Universal ha avançat que el cas que s'investiga a l'Hospital General de València per un possible contagi per la variant índia de la Covid-19 és, segons els investigadors, de la variant britànica al 95%.

Els experts de moment són prudents a l’hora d’atribuir l’explosió en la incidència a l’estat asiàtic a la nova variant. El Consorci de Genòmica del SARS-CoV-2 de l'Índia (INSACOG), que des que va iniciar les investigacions al desembre passat ha identificat centenars variants entre les mostres al país, sosté que "les dades actuals no suggereixen que l'augment es dega únicament a una variant o un factor en particular".

Santiago Elena, viròleg del CSIC especialitzat en els mecanismes que determinen l'evolució dels virus, explica que ara mateix la OMS té qualificada l'índia com una mutació d'interés, i no de preocupació, com és el cas d’altres variants com la del Regne Unit, el Brasil, Sud-àfrica i Califòrnia. 

De la variant índia, explica Elena, preocupen tres mutacions que podrien augmentar la capacitat per a envair teixits, però, de moment, "no hi ha evidència que confirme que siga més virulenta". 

Per a INSACOG, les raons de l'augment sobtat es deuen principalment a l’incompliment de les mesures sanitàries, l'"augment de mutacions de fuita immunològica” i el "declivi de la immunitat". Una teoria amb què coincideix l’activista índia Rumpa Paul, que descriu el que ella considera el “còctel letal” que hi ha darrere de la crisi humanitària actual: “Absència de mascaretes, distància de seguretat inexistent i nombrosos actes multitudinaris”. 

Persones esperant per a entrar en l'estadi Narendra Modi, a Ahmadabad, l'Índia
Persones esperant per a entrar en l'estadi Narendra Modi, a Ahmadabad, l'Índia / Amit Dave / Reuters

Les xifres de morts de l'Índia, fora de control

Les imatges de desenes de pires funeràries que cremen sense descans per tot el país, apunten al fet que els números rècords de morts a l'Índia per coronavirus podrien ser fins i tot majors que les xifres oficials. 

Cremacions massives a Nova Delhi
Cremacions massives a Nova Delhi / Adnan Abidi / Reuters
Cremacions massives a Nova Delhi
Cremacions massives a Nova Delhi / Adnan Abidi / Reuters

També et pot interessar

stats