Amnistia Internacional denuncia "violència armada endèmica" a Veneçuela

Veneçuela, Síria i El Salvador registren les xifres d'homicidis més altes del món.

Migrants veneçolans a Colòmbia
Migrants veneçolans a Colòmbia / Luis Eduardo Noriega A. (Efe)

Amnistia Internacional (AI) ha denunciat que a Veneçuela existeix una "violència armada endèmica" que ha provocat un augment de les execucions extrajudicials practicades per l'Estat, i que està especialment dirigida contra els joves en situació de vulnerabilitat. "Les polítiques i accions del Govern criminalitzen i maten els homes joves en situació de pobresa, en un context creixent d'inseguretat al país i de desesperació de la població", ha declarat el director de l'organització a Espanya, Esteban Beltrán, en una roda de premsa a Buenos Aires.

Beltrán va presentar un informe sobre seguretat ciutadana i dret a la vida a Veneçuela, que constata les violacions dels drets humans i la repressió exercides per l'Estat d'aquest país contra la població més vulnerable. Segons el document, aproximadament el 55% dels 21.752 homicidis comesos en 2016 van ser contra persones d'entre 15 i 30 anys, una tendència que es manté des de fa alguns anys.

"Els que moren són joves en zones deprimides i pobres" que són vistos com a "enemics a eradicar, delinqüents", i moren en un context d'inseguretat "enorme", ja que momés en 2016, entre 65.000 i 87.000 veneçolans van ser víctimes de la violència armada al país. Aquest fet s'uneix al "fracàs" de les polítiques públiques de seguretat, ja que en els últims 20 anys s'han articulat 17 plans en aquest àmbit, però les úniques mesures que s'han implementat són les "repressives", i "mai les de caràcter preventiu i de llarg termini", ha assenyalat Beltrán. Al seu parer, aquestes polítiques han generat "una violència armada endèmica". Es podria avançar "si es portaren els responsables d’aquests actes davant de la Justícia; no és el cas de Veneçuela". L'informe apunta que la impunitat dels homicidis és del 90%, i en el cas de violacions dels drets humans ascendeix al 92%.

En la presentació de l'informe, tant Beltrán com la directora de Política i Justícia Internacional d'Amnistia Internacional a Argentina, Mariana Fontoura Marques, van posar l'accent en les dificultats que va tindre l'organització per a accedir a dades oficials fiables i recents.

Per aquest motiu, a més d'informes i publicacions, d’agències estatals i de manuals de procediments policials, la investigació de l'organització es basa en les dades aportades per organitzacions civils i internacionals, consultes a experts i entrevistes amb 17 familiars de víctimes d'execucions extrajudicials. Fontoura Marques va afirmar que el resultat és un document que mostra l’"alarmant regressió en matèria de drets humans" i la crisi humanitària que pateix Veneçuela, on el 87% de la població es troba en situació de pobresa, i hi ha un "desproveïment generalitzat" de medicaments, aliments i tractaments mèdics.

AI demana solidaritat internacional davant la crisi de migració forçada a Veneçuela

Amnistia Internacional ha llançat una crida a organitzacions i governs del món perquè exercisquen la seua "solidaritat" i la seua "responsabilitat" davant la situació a Veneçuela, que travessa "una de les crisis més grans en matèria de migració forçada". Mariana Fontoura Marques ha recordat que, segons dades de les Nacions Unides, ja hi ha almenys 2,3 milions de veneçolans fora del seu país, dels quals 1,6 milions van eixir a partir de 2015.

Així mateix, va assenyalar que el 90% d'estes persones es troba en la regió, la majoria a Colòmbia, però també a països com ara Espanya, que és el país amb més sol·licituds d'asil per darrere del Perú, el Brasil i els Estats Units. I a l’Argentina, on des de 2016 s'ha "triplicat" l'arribada i arrelament de veneçolans i veneçolanes.

També et pot interessar

stats