Almenys set desapareguts i centenars d'evacuats per l'enderrocament de la presa de Nova Kakhovka

El Consell de Seguretat de l'ONU s'ha reunit d'urgència mentre avancen les inundacions a les riberes del Dniéper, que amenacen vora 42.000 persones i han negat 10.000 hectàrees de terres agrícoles

Inundacions a Kherson després de la destruccuió de la presa de Nova Kakhovka
Inundacions a Kherson després de la destruccuió de la presa de Nova Kakhovka / Ivan Antypenko (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de juny 2023 - 09:21 Actualitzat: 07 de juny 2023 - 10:49

La destrucció de la presa de Nova Kakhovka, que ha causat greus inundacions al sud d'Ucraïna, ha suposat un nou gir de guió en la guerra que manté aquest país amb Rússia arran de la invasió ordenada pel Kremlin el febrer de 2022. Mentre les dues parts en la contesa es culpen mútuament d'haver volat deliberadament la infraestructura i a l'espera que s'aclarisquen les responsabilitats directes, Kíiv ha anat un pas més lluny i ha portat l'acusació a Rússia a les Nacions Unides. Durant la reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU celebrada la matinada d'aquest dimecres, l'ambaixador ucraïnés davant de l'organisme, Serhí Kislítsia, ha assegurat que Moscou preparava des de fa mesos el terreny per a dinamitar la resclosa.

Al marge de les accions militars, el trencament de les instal·lacions d'aquesta presa de l'època soviètica ubicada a uns seixanta quilòmetres de la ciutat de Kherson ha originat una catàstrofe de magnitud humana i mediambiental considerable. El torrent d'aigua descontrolat que ix de la presa ha negat totalment les zones del voltant. Quasi 42.000 persones en vora huitanta poblacions corren el risc de patir inundacions al llarg de les riberes del riu Dniéper i el cap d'ajuda de l'ONU, Marin Griffiths, ha advertit sobre "conseqüències greus i de gran abast" que es traduiran en la "pèrdua de llars, aliments, aigua potable i mitjans de vida".

Inicialment, no s'ha informat de cap víctima mortal, però el portaveu dels Estats Units, John Kirby, ha dit que les inundacions probablement han causat "moltes morts". De fet, almenys set persones es troben en parador desconegut a Nova Kakhovka, ciutat ocupada actualment per les forces russes. Segons l'alcalde imposat per Rússia a la localitat, Vladímir Leontiev, els nivells d'aigua ací han arribat als dotze metres en alguns punts, tot i que comencen ja a reduir-se lleugerament.

Només dimarts, més de 900 persones hagueren de ser evacuades de zones inundades als territoris controlats per Rússia en la vorera esquerra del Dniéper, segons Leontiev. A la dreta, controlada per Ucraïna, es desallotjaren 1.328 residents, d'acord amb el cap de l'administració estatal regional de Kherson, Oleksandr Prokudin.

En el pla bèl·lic, els retrets entre els dos bàndols han pujat de to. Kíiv assegura que Moscou ha comés un crim de guerra deliberat amb la voladura de la presa, una infraestructura estratègica que alimentava una central hidroelèctrica i és fonamental per al subministrament hidràulic de la península de Crimea, annexionada per Rússia l'any 2014. El Kremlin, al seu torn, acusa Ucraïna i sosté que tot és una maniobra de distracció per a allunyar l'atenció del llançament d'una gran contraofensiva per a recuperar les parts ocupades del país. La realitat és que la destrucció de la presa i el desbordament del Dniéper per l'augment de cabal registrat en les últimes hores pot deixar inhabitables desenes de pobles i obstaculitza l'avanç de l'exèrcit ucraïnés.

Vista aèria per satèl·lit de la presa danyada
Vista aèria per satèl·lit de la presa danyada / Maxar Technologies (Reuters)

Tres metres d'aigua en un dia

Segons dades difoses aquest dimecres pel Ministeri d'Agricultura ucraïnés, el desbordament de la presa ha negat ja 10.000 hectàrees de terres agrícoles en el marge occidental del Dniéper. La superfície afectada és encara més gran en el marge oriental del riu, on es trobava la central hidroelèctrica de Nova Kakhovka, de la qual era part la presa. Les autoritats ucraïneses no poden oferir un balanç precís de danys perquè aquesta part de la província de Kherson està ocupada per Rússia però, d'acord amb les primeres estimacions, la catàstrofe ha deixat inservibles 31 sistemes de reg de les províncies de Dnipropetrovsk, Kherson i Zaporíjia, totes elles situades a l'est i el sud-est d'Ucraïna. Aquestes infraestructures permetien regar més de mig milió d'hectàrees.

"Aquest és un acte terrorista contra una infraestructura crítica ucraïnesa que busca causar el nombre més gran de baixes civils i la major destrucció possible", ha subratllat davant l'ONU Kislítsia, el representant d'Ucraïna. En aquest sentit, l'ambaixador ha recordat que fa més d'un any que les tropes russes controlen la instal·lació i ha subratllat que és "físicament impossible" volar-la des de l'exterior. "Ha sigut minada pels ocupants russos i l'han feta esclatar", ha insistit el diplomàtic, que afirma que el Kremlin ha optat per una tàctica de "terra cremada" en ser "conscient que el territori capturat no els pertany i que no seran capaços de mantindre'l".

Sobre les conseqüències de l'incident, Kislítsia ha apuntat que ja s'ha vist una pujada de més de tres metres en el nivell de les aigües del Dniéper prop de la ciutat de Kherson i calcula que l'extensió inundada total es veurà en un termini d'entre tres i cinc dies. Segons ha assegurat, el marge esquerre del riu —la zona controlada encara per forces ucraïneses— patirà "huit vegades més que la dreta", amb algunes localitats que podrien quedar totalment cobertes per les aigües. De fet, una vintena de llogarets de les riberes estan ja totalment negats. A més, ha advertit sobre els problemes que hi haurà pel que fa al subministrament d'aigua potable i que afectaran també Crimea.

També et pot interessar

stats