El Consell de Seguretat de l'ONU es reuneix d'urgència per a abordar la voladura de la presa de Kakhovka

Tant Kíiv com Moscou havien sol·licitat una trobada del màxim òrgan de decisió de Nacions Unides per a abordar la destrucció d'aquesta infraestructura

Imatges de l'aigua superant els límits de la presa
Imatges de l'aigua superant els límits de la presa / Aleksei Konovalov / Reuters

El Consell de Seguretat de l'ONU ha anunciat aquest mateix dimarts una reunió d'urgència hui per a abordar la voladura de la presa de Kakhovka, al riu Dniéper, de la qual Ucraïna i Rússia s'acusen mútuament. Tant Kíiv com Moscou havien sol·licitat una trobada del màxim òrgan de decisió de Nacions Unides per a abordar la destrucció d'aquesta infraestructura, que ha provocat una greu emergència a la regió ucraïnesa de Kherson, al sud.

Encara que ha mantingut infinitat de reunions sobre la guerra a Ucraïna des que es va iniciar la invasió russa, el Consell de Seguretat està totalment bloquejat sobre aquest assumpte a conseqüència del poder de veto que té Rússia.

El col·lapse de la infraestructura obliga a activar un dispositiu d'evacuació 

Les autoritats locals i els equips d'emergències han iniciat immediatament un dispositiu d'evacuació als voltants davant de l'eixida sense control de l'aigua. Les primeres estimacions del govern imposat per Moscou a la zona calculen que hi ha vora 22.000 persones en catorze poblacions amb risc de patir inundacions. Per això, s'ha declarat l'estat d'emergència a la ciutat de Kakhovka, una mesura que ha entrat en vigor a les 12:00, hora local. L'afonament de les instal·lacions, a més, ha causat un vessament de vora 150 tones d'oli hidràulic al riu.

La presa és essencial per a l'activitat de la central nuclear de Zaporíjia, també sota control rus, que obté aigua de refrigeració de l'embassament. L'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha dit que no hi ha cap risc immediat de seguretat nuclear a la central, però monitora la situació de prop. Paral·lelament, en un comunicat, l'empresa pública ucraïnesa d'energia nuclear, Energoatom, ha advertit que els danys podien afectar la central, però que la situació està per ara "sota control".

També et pot interessar

stats