Almenys 640 xiquets s'han ofegat al Mediterrani des de la mort d'Aylan ara fa tres anys

1.600 migrants i refugiats han mort en els primers mesos d'enguany al Mediterrani, tot i que ha baixat la xifra d'arribades per mar.

Imatge d'arxiu de migrants i refugiats arribant a l'illa grega de Lesbos
Imatge d'arxiu de migrants i refugiats arribant a l'illa grega de Lesbos / Alkis Konstantinidis (Reuters)

Ara fa tres anys d'una imatge que va impactar el món i es va convertir en el símbol de la crisi dels refugiats: la imatge d'Aylan Kurdi, un xiquet sirià de dos anys, ofegat en una platja de Turquia. Aylan va morir juntament amb sa mare i un germà quan intentaven arribar a Europa fugint de la guerra que devasta el seu país. Des d'aleshores han mort al Mediterrani almenys 640 xiquets més, segons denuncia l'ONG Save the Children, coincidint amb aquest aniversari.

De fet, segons denuncia també l'Agència de l'ONU per als Refugiats (Acnur), el Mediterrani és un mar "més mortal que mai". Durant els primers huit mesos de l'any, hi han mort ofegades almenys 1.600 persones, tot i que s'ha reduït notablement la xifra d'arribades de migrants i refugiats pel tancament de les fronteres i el reforçament de la vigilància. La ruta més letal és la que transcorre entre Líbia i Itàlia.

Mor un de cada 18 migrants

El resultat és que els traficants intenten rutes cada volta més perilloses. L'any passat va morir un de cada 42 migrants i refugiats que intentaven arribar a la Unió Europea. Enguany, ha mort un de cada 18. "Un canvi dramàtic", reconeix Vicent Cochetel, relator especial d'Acnur sobre el Mediterrani central. 

"És patètic el que veiem després de cada naufragi. És un drama, una crisi, molts tuits tristos entre els caps d'estat i aquesta classe de coses. No, el que necessitem és resoldre açò amb calma, perquè es pot resoldre. No estem parlant de grans xifres comparades amb els fluxos de refugiats a l'Àfrica o el Pròxim Orient. La Unió Europea ha de mostrar lideratge i resoldre el problema d'atendre les persones que desembarquen en territori europeu",  afegeix Cochetel.

També et pot interessar

stats