Almenys 145 morts per bombardejos d'Israel en un camp de refugiats al nord de Gaza

Guterres (ONU) ha recordat al govern de Netanyahu que les lleis humanitàries de la guerra "no són un menú a la carta"

Els serveis d'emergències busquen supervivents després de l'atac a un edifici de la Franja de Gaza
Els serveis d'emergències busquen supervivents després de l'atac a un edifici de la Franja de Gaza / Ahmed Zakot (Reuters)

Almenys 145 persones han mort aquest dimarts per bombardejos d'Israel contra el camp de refugiats de Jabalia, al nord de la Franja de Gaza, controlada pel grup islamista palestí Hamàs, tal com han avançat fonts hospitalàries. Almenys a 90 morts els han portat a l'hospital indonesi de la Franja, mentre que a 55 els han traslladat al centre Kamal Adwan, tots dos al nord de l'enclavament.

Segons les mateixes fonts, després del res de la vesprada, "han començat a arribar un gran nombre de ferits al departament d'urgències, arribaven per centenars, la majoria eren menors i dones". No descarten que el nombre de morts puga ser superior, ja que encara hi ha moltes persones davall de les dels edificis assolats.

Molts dels habitatges de la zona bombardejada, on hi havia túnels en el subsol, han quedat reduïts a no res després d'aquest atac, perquè els impactes han fet un clot en terra que ha arrossegat als habitatges circumdants. D’altra banda, segons ha assegurat una font de l'encreuament fronterer a l’agència Efe, el pas de Rafah, l'única entrada i eixida del territori palestí en setge que no està en mans d'Israel, obrirà aquest dimecres per a rebre diversos palestins ferits. La mateixa font ha afegit que les autoritats egípcies han preparat un hospital de campanya per a rebre els palestins lesionats i ha dit que els casos greus i els que necessiten tractaments addicionals i cures especials els traslladaran a altres hospitals per a rebre tractament.

Hui fa 25 dies des que començà el conflicte entre Israel i Hamàs, iniciat després que el 7 d'octubre el braç armat de l'organització islamista palestina va atacar el territori israelià, i deixà 1.400 morts, més de 5.400 ferits i 240 segrestats, que van portar a Gaza.  Des de llavors Israel bombardeja la Franja diàriament, i divendres passat va ampliar les operacions terrestres contra Gaza, que han causat més de 8.500 morts i més de 21.500 ferits, segons les autoritats.

Guterres: “Les lleis humanitàries de la guerra no són un menú a la carta”

En aquest context, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha recordat que també en la guerra de Gaza hi ha unes lleis humanitàries "que estableixen regles clares que no poden ignorar-se, no són un menú a la carta que s'aplique de manera selectiva".

Guterres, que està de viatge a Nepal, ha emés un comunicat per a mostrar la seua alarma davant del curs de la guerra a Gaza, sobre la qual ha tornat a demanar un alto el foc humanitari immediat, una cosa a la qual fins ara s'ha mostrat oposat el govern d'Israel (fins i tot es nega a aplicar "pauses humanitàries"). El secretari general també ha criticat Israel perquè el nivell d'assistència humanitària que ha permés que entre a la Franja palestina de Gaza fins ara "és completament inadequat i sense proporció amb les necessitats del poble, que equivalen a una tragèdia humanitària".

També et pot interessar

stats