Les tropes d'Israel combaten cos a cos contra els milicians de Hamàs al nord de la Franja de Gaza

L'Exèrcit ha matat un comandant de Hamàs i ha alliberat una soldat segrestada per Hamàs, mentre Netanyahu ha descartat tota possibilitat d'una pausa en la guerra

Soldats israelís durant la incursió a la Franja de Gaza
Soldats israelians durant la incursió a la Franja de Gaza / Forces de Defensa d'Israel via Efe

La infanteria de l'Exèrcit israelià continua avançant posicions a Gaza per a eliminar el grup islamista palestí Hamàs. Les tropes de Tel-Aviv envolten la ciutat, mentre l'aviació continua els bombardejos al conjunt de la Franja i les manifestacions polítiques desdibuixen tota possibilitat d'una pau pròxima. Tancs israelians tallen la carretera del Saladí, que creua de nord a sud l'enclavament. Els periodistes que hi continuen a la Franja informen de moviments per a encerclar la ciutat de Gaza.

L'Exèrcit informa d'enfrontaments "cos a cos" amb les brigades d'al-Qassam, el braç armat de Hamàs, al nord de la Franja. Reporta atacs i "emboscades" a vehicles blindats i la destrucció de "cèl·lules terroristes" en el transcurs de la nova fase d'operacions terrestres de Tel-Aviv a l'enclavament. Nous assajos abans de l'anunciat desplegament a gran escala al territori palestí.

En les últimes hores, la força aèria israeliana ha atacat 300 objectius a la Franja, que atribueixen a posicions de Hamàs. Una de les accions al nord de Gaza ha matat Nassim Abu Ajina, un dels presumptes inductors de l'atac contra Israel del 7 d'octubre i ha permés alliberar una soldat segrestada per Hamàs. Per la seua banda, el grup islamista ha difós un vídeo en què tres ostatges demanen al primer ministre israelià que permeta un intercanvi de presoners amb el grup palestí. En hebreu, i en un to molt dur, una de les ostatges acusa Benjamin Netanyahu de "negligència política i nacional" i de fallar a la població el 7 d'octubre. Israel ha elevat a 239 la xifra d'ostatges i ha confirmat la mort de Shani Nicole Louk, la jove germanoisraeliana segrestada en el festival de música Supernova, on les milícies de Hamàs van cometre una massacre.

Netanyahu: "Demanar una pausa és rendir-se a Hamàs"

El primer ministre d'Israel, Benjamín Netanyahu, assegura que l'avanç de les tropes "està fent-se amb passos mesurats però poderosos, aconseguint un progrés sistemàtic". El messianisme de les últimes declaracions de Netanyahu esvaeixen tota possibilitat d'un alto el foc o una resposta diferent de la revenja contra Hamàs. "La Bíblia diu que hi ha un temps per a la pau i un temps per a la guerra. I aquest és un temps de la guerra", va afirmar aquest dijous el primer ministre israelià en una intervenció a la nació. Durant la compareixença ha assegurat que Hamàs "serà derrotat" i que la Franja "serà distinta" quan acabe la contesa, un canvi que no ha especificat.

"Demanar un alto el foc és demanar a Israel que es rendisca a Hamàs, que es rendisca als terroristes per a lliurar-se a la barbàrie. Això no passarà", ha aclarit Netanyahu, que ha advertit del fet que Israel lluitarà fins al final, independentment de quins països li donen suport. L'administració demòcrata dels Estats Units ho ha tornat a fer de boca del portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby, que ha dit que no és el moment de parar els atacs.

8.300 morts del costat palestí per 1.400 d'Israel

Per a les Nacions Unides i les organitzacions que operen a la Franja el temps s'esgota i l'alto el foc és ja una qüestió de vida o mort per a la població civil, més de dos milions de persones atrapades a la Franja. Durant la nit les bombes han continuat caent prop de l'hospital Al Quds, a la ciutat de Gaza, on hi ha 400 pacients en la unitat de cures intensives, impossibles d'evacuar, i on s'han refugiat 14.000 persones. El Ministeri de Defensa d'Israel ha anunciat que autoritzarà l'entrada d'un comboi de 80 camions amb ajuda humanitària, el més nombrós des del començament de la guerra.

La represàlia d'Israel contra Hamàs, que va matar 1.400 persones i va ferir-ne 5.400 en l'atac del 7 d'octubre, ja ha posat fi a la vida de 8.300 persones (3.500 menors d'edat) i n'ha ferit 21.000 a la Franja de Gaza.

També et pot interessar

stats