La UE podria retirar del mercat l'iPhone 12 arran de l'alerta francesa per la radiació
La Comissió Europea està a l'espera de l'actuació de la resta de països membres, però adverteix que el veto al telèfon d'Apple es podria estendre a tot el territori comunitari
La retirada temporal de l'iPhone 12 del mercat França arran l'alerta pel nivell de radiació excessiu podria generar un efecte en cadena i ampliar-se a tota la Unió Europea. Ho ha admés aquest dijous una portaveu de la Comissió Europea (CE), l'òrgan de govern comunitari. "De moment els estats membres estan examinant les restriccions i decidiran si presenten objeccions o no. I en funció del resultat, hi haurà conseqüències en el mercat intern. De moment esperem la reacció dels estats membres, la Comissió no pren mesures de moment, està esperant", ha dit Sonya Gospodinova en la roda de premsa diària de l'executiu que encapçala Ursula von der Leyen.
França va notificar dimecres a la Comissió i a la resta dels països de la UE les mesures que havien adoptat per a restringir la venda i la circulació de l'iPhone 12 en el territori nacional. La vespra, les autoritats gales havien demanat a Apple que retirara temporalment del mercat francés tots els dispositius d'aquest model després de confirmar que emet ones massa potents. L'alerta havia eixit de l'Agència Nacional de Freqüències (ANFR), que després de diverses proves va comprovar que els dispositius examinats sobrepassen l'índex d'absorció específica d'energia (SAR, per les sigles angleses).
Les emissions SAR per a un mòbil situat en una butxaca o a la mà han de ser com a màxim de 4W/kg, segons la normativa europea, i l'anàlisi duta a terme en els iPhones 12 llançava un valor mitjà de 5,74, va detallar l'organisme. Un valor per damunt dels límits de seguretat en l'exposició als telèfons podrien augmentar el risc d'algunes formes de càncer segons estudis científics. Davant aquesta situació, les autoritats franceses reclamaren a la companyia fundada per Steve Jobs que prenga ràpidament mesures per a corregir les emissions d'energia. En cas contrari, haurà de retirar-los del mercat de manera definitiva.
La portaveu comunitària Gospodinova ha detallat aquest dijous el procés que se segueix en aquesta classe de situacions. El primer pas són les notificacions entre estats membres, una obligació imposada per la directiva sobre equipament d'aparells de ràdio, d'aplicació en el mercat interior de la UE. Així, cada territori que pren mesures per a restringir la circulació de productes electrodomèstics ha de notificar-les als altres països comunitaris. Quan li han preguntat sobre la possibilitat que el veto francés a l'iPhone12 s'estenga en tot el territori europeu, Gospodinova ha reconegut que "en efecte, podria ser el cas".
Apple rebutja la decisió
En declaracions citades per l'agència Reuters, Apple ha assegurat que el seu model d'iPhone 12 ha sigut certificat per diversos organismes internacionals com un terminal compatible amb els estàndards mundials de radiació i per això impugna els resultats de la revisió de l'AFNR.
La tecnològica de la poma diu que ja va proporcionar al regulador francés múltiples resultats de laboratori d'Apple i de tercers independents que demostren el compliment de totes les regulacions i estàndards SAR aplicables al món, i s'ha mostrat disposada a continuar col·laborant amb l'agència per a demostrar que respecta les normes.