França ordena retirar l'iPhone 12 del mercat per emissions d'ones massa potents

Apple assegura que compleix tots els estàndards globals de radiació i que el model té certificació de diversos organismes internacionals

Model d'iPhone 12 en un aparador
Model d'iPhone 12 en un aparador / Lucy Nicholson (Reuters)

Les autoritats franceses han ordenat aquest dimarts a Apple que retire temporalment del mercat en aquest país el telèfon iPhone 12 pel fet que emeten ones massa potents, per damunt dels nivells de radiació permesos.

El model sota sospita va eixir a la venda en tot el món a finals de 2020. Tres anys després, l'Agència Nacional de Freqüències (ANFR) ha constat en una sèrie de proves que aquests dispositius sobrepassen l'índex d'absorció específica d'energia (SAR, per les sigles angleses) i ha comunicat a la companyia de la poma que ha de "posar en marxa tots els mitjans disponibles per a posar remei ràpidament la disfunció". La Unió Europea ha establert límits de seguretat per als valors SAR relacionats amb l'exposició als telèfons mòbils, que podrien augmentar el risc d'algunes formes de càncer segons estudis científics. La normativa europea fixa en 4W/kg el màxim d'emissions SAR per a un aparell telefònic situat en una butxaca o a la mà.

Tal com detalla en un comunicat l'organisme supervisor, en el marc de la missió de vigilància del mercat d'equips radioelèctrics i del control de l'exposició de la població a les ones electromagnètiques que té assignades, duu a terme anàlisis sobre els telèfons mòbils que es venen en el mercat francés. Així, assegura haver provat recentment 141 models, inclòs l'iPhone 12. L'estudi ha llançat un valor mitjà de 5,74. Són quasi dos punts per damunt del llindar de seguretat.

Com a conseqüència, l'ANFR insta Apple a corregir les emissions d'energia d'aquests dispositius i avisa que, si no és possible, haurà de retirar-los del mercat de manera definitiva. L'ens agrega que el personal tècnic que hi treballa ha rebut ja la instrucció de verificar que els iPhone 12 no estan disponibles a la venda a França des de hui mateix.

El ministre de Digitalització, Jean Noël Barrot, va assegurar al diari Le Parisien que està "disposat a ordenar la retirada del mercat" francés d'aqueix model de manera definitiva si fora necessari.

Apple rebutja la decisió

En declaracions citades per l'agència Reuters, Apple ha assegurat que el seu model d'iPhone 12 ha sigut certificat per diversos organismes internacionals com un terminal compatible amb els estàndards mundials de radiació i per això impugna els resultats de la revisió de l'AFNR.

La tecnològica fundada per Steve Jobs ha dit que ja va proporcionar al regulador francés múltiples resultats de laboratori d'Apple i de tercers independents que demostren el compliment de totes les regulacions i estàndards SAR aplicables al món, i s'ha mostrat disposada a continuar col·laborant amb l'agència per a demostrar que respecta les normes.

L'OCU demana la retirada temporal a Espanya

Davant la incertesa generada per l'avís de l'agència francesa, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha aclarit que "els límits només se superen en els mesuraments de les extremitats, no al cap ni en el cos". I això, prossegueix, "en la pitjor situació possible: amb el mòbil emetent a màxima potència i en la xarxa més desfavorable". Tot i això, la plataforma reclama a les autoritats espanyoles i europees que revisen les emissions de l'iPhone 12 i "i ja de passada de la resta de mòbils", i urgeix a Apple a "solucionar el problema" en els terminals que puguen estar afectats "de forma ràpida i gratuïta".

També et pot interessar

stats