Acord comercial entre la UE i el Regne Unit per a la relació post-Brexit
El primer ministre britànic, Boris Johnson, assenyala que amb l'acord el Regne Unit "ha recuperat el control del país".
La Unió Europea i el Regne Unit tenen, finalment, un acord sobre la taula. Després dels rumors d’ahir, aquest dijous s’ha confirmat per part de fonts comunitàries que s’ha arribat a un acord entre les dues parts. Això evita un Brexit caòtic a partir de l’1 de gener de 2021, el dia en què es farà efectiva l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea després d’un llarg procés que va arrancar el 31 de gener de 2020.L'acord posa fi a mesos de desavinences sobre els drets de pesca i les normes comercials futures.
En una compareixença després d'anunciar l'acord, Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha reconegut sentir “una profunda satisfacció”, i, també, “un alleujament” després d'aconseguir aquest acord en què un dels principals obstacles eren els assumptes relacionats amb la pesca. En aquest sentit, Von der Leyen ha assegurat que l’acord és “just i equilibrat” i que durant els pròxims 5 anys hi haurà estabilitat en aquest àmbit concret.
L’acord entre la Unió Europea i el Regne Unit no és, a més, un final. “Europa i el Regne Unit treballaran junts pel bé dels ciutadans. Millor junts que separats” (millor cooperar que estar barallats), ha recalcat Ursula von der Leyen. També ha expressat que s’ha tingut en compte cada estat membre de la Unió Europea per a formalitzar aquest acord, i ha agraït als negociadors el seu treball. “És hora de deixar passar el Brexit , el nostre futur és Europa”, ha acabat Von der Leyen.
Ursula von der Leyen també ha aclarit que s’espera un compliment exhaustiu de totes les clàusules per part de la Unió Europea i el Regne Unit. Si alguna de les dues parts no ho fera, Von der Leyen ha declarat que “hi ha mecanismes d’equilibri en cas de disputa”. Durant els pròxims quatre anys es podrà, també, revisar l’acord. “Està tot recollit en el document d’acord amb l’experiència que hem tingut, i també hem inclòs salvaguardes que són un incentiu potent perquè les dues parts complisquen el que han acordat”, ha afegit.
Johnson: “Hem recuperat el control del país”
El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha iniciat la seua valoració recordant que, després de quatre anys, el seu govern ha “complit la promesa realitzada” al poble britànic.
Així, Johnson ha comparat l’acord amb la Unió Europea amb el que tenen també amb el Canadà i ha establit que el poble britànic podrà, a partir d’ara, recuperar el control sobre el país i estar dins del mercat europeu sense aranzels però amb independència en el tràfic i transport de mercaderies, per exemple. “La legislació britànica serà la que estiga acordada i aprovada per parlament britànic i es regirà, també, pels tribunals britànics”, ha matisat. Ha dit que també que, en el futur, el Tribunal Suprem Europeu no els podrà dir “què fer o què no”. “Ens hem allunyat tot el possible de la legislació europea amb aquest acord”, ha afegit.
Cinc anys de transició en l’acord de pesca
La pesca, un dels grans temes de discussió, també ha centrat el discurs de Boris Johnson. “La comunitat pesquera britànica rebrà ajudes de compensació fins que les quotes s’ajusten amb el que hem marcat en l’acord amb la Unió Europea”, ha assegurat. També ha explicat que la Unió Europea va començar reclamant un període de transició de 14 anys; i que el Regne Unit va contrarestar amb la proposta de 3 anys. Finalment, s’ha arribat a un acord de cinc anys de transició, en paraules de Johnson, “raonable”.
“Per a la Unió Europea serà beneficiós tenir un Regne Unit dinàmic que prospera. Malgrat aquest acord, el Regne Unit continuarà històricament, emocionalment, estratègicament i geològicament lligat a Europa. A partir d’ara, ens centrarem exclusivament a lluitar contra la pandèmia, a reconstruir l’economia i a recuperar els llocs de treball i crear-ne nous. Tinc la certesa i la seguretat que ho farem”, ha reiterat.
Johnson també ha comentat que les fronteres seran mínimes i que, en qualsevol cas, seran bones per a les empreses i els consumidors britànics. Així, ha dit que estarà tot preparat perquè les companyies exportadores estiguen preparades l’1 de gener de 2021. Tota la informació, ha assegurat, estarà al web del govern britànic.
Per últim, el Regne Unit també abandonarà el programa d’Erasmus. Boris Johnson ha sostingut que “era molt car”, i s’han plantejat un programa alternatiu d’intercanvi d’estudiants. “Tindran l’oportunitat d’estudiar no només en universitats de la Unió Europea, sinó de tot el món”, ha conclòs.
Sánchez celebra l'acord
En conéixer l'acord el president del govern espanyol Pedro Sánchez ha felicitat els negociadors. A través de les xarxes ha expressat que la Unió Europea el valorarà en els pròxims dies i que Espanya continuarà negociant amb el Regne Unit un acord per a Gibraltar.