6,3 milions de menors van morir l'any passat per causes evitables

L'informe de l'ONU sobre la infància estima que el 2017 va morir al món un xiquet cada cinc segons per malalties fàcils de tractar.

Menors en un camp de refugiats a la província siriana d'Idlib
Menors en un camp de refugiats a la província siriana d'Idlib / Khalil Ashawi (Reuters)

Vora 6,3 milions de xiquets van morir el 2017 a tot el món, la majoria per causes evitables, segons estimacions que s’han donat a conéixer en un informe d’algunes agències de l'ONU i el Banc Mundial. La xifra representa la mort d'un xiquet de menys de 15 anys cada cinc segons per causes que són evitables, com pneumònia o diarrea. Unes malalties fàcils de tractar si es tenen els mitjans necessaris.

Segons l'estudi, la gran majoria de morts –uns 5,4 milions– van ser xiquets i xiquetes menors de cinc anys i al voltant de la meitat d'ells eren nounats. Del total de morts de menors de cinc anys registrades el 2017, la meitat van tindre lloc a l’Àfrica subsahariana, on 1 de cada 13 menors mor abans de complir els cinc anys d'edat. Als països rics, aquesta xifra és d'1 de cada 185, d’acord amb les mateixes estimacions. Segons l'estudi, la majoria de menors de cinc anys que moren ho fan per causes que es poden evitar o tractar, com ara complicacions durant el part, pneumònia, diarrea, sèpsia neonatal i paludisme.

"Si no es prenen mesures urgents, 56 milions de xiquets i xiquetes menors de cinc anys moriran fins al 2030, la meitat d'ells nounats", ha assenyalat en un comunicat Laurence Chandy, directora de Dades, Investigacions i Polítiques d'Unicef. Segons aquesta agència, malgrat els progressos notables de les últimes dècades, "milions de xiquets continuen morint simplement a causa de qui són o del lloc on han nascut". "Amb solucions senzilles com medicaments, aigua potable, electricitat i vacunes, podem canviar aquesta realitat per a tots els xiquets", ha apuntat Chandy.

Entre els menors de 5 a 14 anys la causa més important de mort són les lesions com ara els accidents de trànsit o els ofegaments. En aquest grup d'edat continua havent-hi grans diferències entre regions:  els xiquets de l'Àfrica subsahariana tenen 15 vegades més risc de morir que no els europeus.

Les disparitats es donen, a més, dins dels mateixos països, amb taxes de mortalitat de mitjana un 50 % més altes per als menors de cinc anys que viuen en zones rurals en comparació amb els que viuen en zones urbanes. A més, els fills de mares sense estudis tenen més del doble de probabilitats de morir abans de complir els cinc anys que els nascuts de mares amb estudis secundaris o superiors.

303 milions de menors entre 5 i 17 anys no van a l'escola

Un total de 303 milions de xiquets entre 5 i 17 anys no assisteixen a l'escola arreu del món, per una causa o per una altra. En països afectats per guerres i conflictes, més de 104 milions de menors de 17 anys no van a l'escola, això suposa 1 de cada 3. L'informe assenyala que un de cada cinc joves de 15 a 17 anys que viuen en països afectats per conflictes o desastres no ha anat a mai a l'escola i dos de cada cinc no han acabat l'escola primària.

"Quan un país es veu afectat per un conflicte o un desastre, els xiquets i els joves són víctimes per partida doble", explica en un comunicat Henrietta Fore, directora executiva d'Unicef. A causa que menys del 4% de les crides humanitàries mundials es destina a l'educació, l'informe d'Unicef demana que s'invertisca més en una educació de qualitat que permeta als xiquets i als joves dels països afectats per emergències humanitàries complexes i crisis prolongades aprendre en un entorn segur, des de l'ensenyament preescolar fins a la secundària superior.

També et pot interessar

stats