2018 conclourà amb el rècord de periodistes empresonats al món

Un mínim de 251 professionals estan en presó arreu del món per la seua tasca informativa.

La política és el tema informatiu més perillós per als periodistes, seguida dels drets humans
La política és el tema informatiu més perillós per als periodistes, seguida dels drets humans / Murad Sezer (Reuters)

L’any 2018 conclou amb un mínim de 251 periodistes empresonats arreu del món per la seua tasca informativa, segons l’últim informe publicat pel Comité per a la Protecció dels Periodistes (CPJ). El nombre de periodistes empresonats a tot el món ha augmentat per tercer any consecutiu i s'ha convertit així en una xifra rècord. Segons el CPJ, es tracta de “la nova normalitat”. 

“La terrible ofensiva global contra els periodistes, que s'ha intensificat en els últims anys, no dona senyals de disminuir”, declarava Joel Simon, director executiu del CPJ, i continuava: “És inacceptable que al voltant del món 251 estiguen a la presó senzillament per informar la societat”.

El nombre més gran de detencions es registren a Turquia, amb 68 periodistes empresonats, seguit per la Xina (47), Egipte (25), Aràbia Saudita (16) i Eritrea (16), encara que la CPJ desconeix si aquests últims, molts empresonats des de 2001, segueixen amb vida.

Altres països amb periodistes a la presó són Vietnam (11), Azerbaidjan i Camerun (7). A Amèrica, figuren en la llista Veneçuela amb 3 empresonats i Brasil amb un, mentre que a EUA,  no hi ha professionals a la presó però sí destaquen 9 arrests. A Europa hi ha un periodista rus a la presó a Ucraïna, i un altre ucraïnés a Rússia, mentre que a Etiòpia no hi ha professionals empresonats per primera vegada des de 2004 i a Uzbekistan per primera vegada en 20 anys.

Periodisme, llibertat d’expressió i 'fake news'

En un context d'auge mundial de la retòrica contra la premsa, com, per exemple, la que lidera el president dels EUA, Donald Trump, prop del 70% dels periodistes que es troben a la presó ho estan per delictes contra l'Estat, assegura el CPJ. També destaca l'augment de periodistes acusats de divulgar 'fake news' o 'notícies falses' que rondava les 30 detencions.

La política és el tema informatiu més perillós per als periodistes, seguida dels drets humans. Per exemple, la xifra de dones periodistes que es troben a la presó ha augmentat fins a aconseguir un total de 33 a escala global, entre elles, quatre a Aràbia Saudita que escrivien sobre els drets de la dona.

També et pot interessar

stats