LA XIFRA | En quatre de cada deu municipis valencians no hi ha cap oficina bancària

Des del 2008 han tancat el 52% de les oficines bancàries de Castelló, el 46% a València i el 45% a Alacant.

231 dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana no tenen cap oficina bancària
231 dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana no tenen cap oficina bancària / Marta Posemuckel

Un informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques revela que més de la meitat dels 8.000 municipis d'Espanya (el 50,7%) no tenen cap oficina bancària. 231 dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana (el 43%) es troben en aquesta situació, que afecta més de 120.000 persones. Es tracta de ciutadans que no tenen una cap sucursal al poble per a traure diners o fer qualsevol altra operació financera.

Castelló és la segona província de tot Espanya on més oficines bancàries han tancat des de 2008, amb una reducció del 52% només superada per Barcelona. A València hi ha un 46% sucursals menys, i a Alacant, un 45%.

La reestructuració dels bancs derivada de la crisi econòmica està al darrere del tancament massiu de sucursals en els últims anys. És un escenari que a la Comunitat Valenciana ha estat molt condicionat per la crisi de Bankia i la desaparició de la CAM.

Les oficines han desaparegut sobretot a pobles xicotets. Joaquín Maudos, director adjunt de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques i autor de l'informe, explica que la situació és fàcil d'entendre perquè la rendibilitat de les oficines depén de la quantitat de població. Maudos ho recorda així: "abans els marges de la banca permetien finançar costos, però ara amb els tipus d'interés tan baixos hi ha un problema de rendibilitat que els du a tancar oficines".

A aquesta situació s'afegeix el creixement de la banca en línia. Cada vegada menys gent entra en una oficina, i per contra més usuaris fan els tràmits amb els dispositius mòbils.

Maudos destaca el risc d'exclusió en les persones majors o amb poca cultura financera, però també a municipis sencers on, a la falta d'oficina bancària se sumen problemes d'accés o connectivitat a Internet. I davant aquesta discriminació considera urgent i necessària l'actuació de les administracions públiques.

Hui dia els bancs han intentat pal·liar el tancament d'oficines deixant algun caixer als pobles, o bé oferint microbusos ambulants com a sucursals o amb agents financers que es desplacen als municipis. Maudos alerta que la situació anirà a pitjor i continuaran tancant-se oficines a curt termini: "la banca té un problema de rendibilitat i no té més remei que ajustar costos, perquè el gran cost del banc està en la sucursal".

També et pot interessar

stats