El volum de captures de pesca es redueix a la meitat en cinc anys

Un estudi de la UA demostra que la baixada d’activitat ha fet que la pesca deixe de ser rendible i sostenible

Jornades de pesca a l'any / À Punt NTC

El sector pesquer de la Comunitat Valenciana s'enfronta a un futur ple d'incerteses. Així ho ha confirmat un estudi de la Universitat d'Alacant, que ha analitzat l'impacte que el Pla de la Unió Europea té sobre les 21 confraries del nostre territori. L'anàlisi demostra que la reducció de captures i activitat imposades han fet que la pesca deixe de ser rendible i, sobretot, sostenible.

Pepe Russo és armador i té tres barques d'arrossegament al port de Santa Pola, però enguany encara no s'han fet a la mar. Les noves restriccions de la Unió Europea limiten a 125 les jornades de pescar, quan fa cinc anys eren 240. Com a conseqüència, les captures de lluç i gamba s'han reduït a la meitat. 

La Unió Europea ha posat en marxa l'anomenat Pla Demersal, amb l’objectiu de vetlar per la sostenibilitat de l'ecosistema marí i que afecta de ple les 210 barques d'arrossegament de la Comunitat Valenciana. Ara, l’estudi de la UA ha analitzat dades i situació del sector i conclou que ací la pesca ha deixat de ser rendible i sostenible. “S’ha d’aconseguir una sostenibilitat dels recursos marins, però garantint-ne la rendibilitat”, insisteix la directora de l’estudi i professora d’Economia Aplicada, Adelaida Lillo. 

L'estudi proposa com a solució apostar per la modernització de la flota pesquera, en lloc de condemnar-la al desballestament. A més, destaca que el sector pesquer, més enllà de l'economia, és una part del paisatge i de la gastronomia valencianes que també cal protegir.

També et pot interessar

stats