Els pescadors estudien mobilitzacions davant les retallades de la UE

Les barques d’arrossegament només podran eixir a faenar 125 dies a l’any

Una barca en el port de Santa Pola / À Punt NTC

Indignació en les confraries de pesca per les retallades de la Unió Europea. Les barques d’arrossegament només podran eixir a faenar 125 dies a l’any; la qual cosa suposa una reducció del 40% del jornal. Els pescadors estudien pròximes mobilitzacions

A Santa Pola hi ha 35 barques d'arrossegament i la notícia ha tensat els ànims aquest dimarts. La Unió Europea ha acordat augmentar de 15 a 45 els dies que no es podrà eixir a pescar. Però aquesta decisió no ve d’ara, ja que en els últims cinc anys, el permís ha passat de 240 a 125 jornades. “Hem de parar entre quatre i cinc mesos. És la ruïna, perquè una empresa no es pot mantindre només treballant un centenar dels dies a l’any. Ací no es guanya prou diners per a viure tot l’any, no és una empresa d’estiu”, lamenta el patró d’El Montó, José Baydal. 

Cau el volum d’activitat i cau la rendibilitat. El que abans no veien com a solució, el desballestament de les barques, ara és l’única eixida que veuen. “Era impensable, però entenc que és la solució. En llevar barques i reubicar els tripulants no caldria parar”, explica el patró major de la Confraria de la Vila Joiosa, Miguel Solbes. 

La situació és semblant en altres confraries. A la Vila Joiosa, hi ha 30 barques d'arrossegament de les 120 que en té la província d’Alacant, on fan faena 600 treballadors. Són pescadors que veuen com les ajudes que arriben d’Europa per parar tampoc són la solució. Amb aquest escenari, estan estudiant futures mobilitzacions del sector, com unir-se a les protestes dels agricultors.

També et pot interessar

stats