La Vila Joiosa, tercer municipi de la Marina Baixa que frena la proliferació de pisos turístics

Se suma així a Altea, Polop i València, que també han aplicat moratòries a les noves llicències d’apartaments turístics

Imatge aèria de la Vila Joiosa / Jaume R. Lloret

La Vila Joiosa (Marina Baixa) és l'última localitat valenciana que ha aprovat una moratòria per a paralitzar l'emissió de nous informes de comptabilitat urbanística, amb l'objectiu de revisar el model d'apartaments turístics. La ciutat es converteix així en el tercer municipi de la comarca que aplica esta mesura, després d'Altea i Polop. També València va aplicar recentment una moratòria d'un any per a la concessió de llicències d'apartaments turístics, aprovada pel ple de l'Ajuntament.

A la capital de la Marina Baixa, actualment, hi ha registrats 1.782 habitatges turístics, amb una oferta de 7.830 places. Entre gener i maig del 2024 s'hi han incorporat un total de 122 nous habitatges turístics, la qual cosa suposa una oferta de 558 places més.

Marcos Zaragoza, alcalde de la localitat, va anunciar esta setmana que ha posat en marxa un grup de treball amb experts per a estudiar l'estat del sector turístic de la ciutat, els canvis legals en matèria urbanística, la normativa relacionada amb l'habitatge turístic i les possibles bonificacions hoteleres.

"Ens preocupen molt les últimes notícies i el repunt de l'arribada de sol·licituds de noves llicències d'apartaments turístics", declara regidora de Turisme, Rosa Llorca. "Al final el que hem de fer és treballar per l'equilibri, per la convivència del veïnat i per evitar la saturació dels serveis municipals".

La regidora apunta que, si bé el problema no "és tan greu" com el que s'està vivint a altres localitats valencianes, sí que estan preocupats i volen estudiar-ho bé per previsió i per a trobar solucions. "Justament arriba en un moment en què el problema de la vivenda és molt greu a tot el territori nacional", continua Llorca. "No hi ha vivendes, són cares, la gent no en troba ni de lloguer ni per a comprar i l'apartament turístic lleva eixe nombre de cases del mercat", afegeix.

Calp també estudia com fer el turisme més sostenible

No hem d'anar-nos-en molt lluny, a Calp (Marina Alta), per a trobar una altra localitat que estudia com gestionar els apartaments turístics. L'ajuntament ha constituït una comissió de treball tècnica i política, multidisplicinar, per a estudiar la situació residencial a la ciutat, amb l'objectiu d'analitzar les diferents alternatives dins del marc municipal, orientat a aconseguir l'objectiu d'un habitatge assequible i digne.

"Pensem que la situació actual denota un autèntic fracàs del model", explica Ximo Perles, portaveu del govern a Calp i diputat provincial per Compromís. "Entre altres coses, posarem damunt la taula la necessitat de reconéixer el lloguer de pisos turístics com una activitat professional, perquè realment no és un ingrés patrimonial, sinó que estan fent una activitat professional".

Per este motiu, des de l'Ajuntament han suspés el canvi d'ús de local comercial a vivenda. Però també estudien si suspendre l'emissió de llicències turístiques pròximament. "Estem davant un problema molt greu que s'ha generat després d'anys i anys d'apatia, de no saber llegir els senyals, i inclús, per què no dir-ho, d'una certa nostàlgia del que va ser el boom immobiliari dels anys 2000", conclou Perles.

Però no tot queda en l'àmbit local, perquè també des de la Generalitat demanen mesures urgents. "El problema està en l'economia submergida, que no està generant recursos, treball ni impostos, i és on van dirigides les mesures que estem prenent", explica Nuria Montes, consellera de Turisme. "D'ací a poques setmanes traurem un decret urgent per a posar fre a esta problemàtica".

Des de la Conselleria, alhora, es demana que el Ministeri d'Indústria i Turisme reunisca la conferència sectorial per a tractar este problema. "Crec que existeix inclús una demanda social perquè totes les autoritats públiques es reunisquen entorn d'este tema", manifesta la consellera.

També et pot interessar

stats