Les polítiques aranzelàries de Trump dibuixen una oportunitat històrica per a l’euro
Veus expertes afirmen que l’euro podria desplaçar el dòlar com a reserva monetària mundial
La política d'aranzels de Trump genera desconfiança en la resta de països i representa una oportunitat històrica per a l'euro: amb el nou panorama que dibuixa la guerra comercial, l'hegemonia del dòlar pot ser derrocada com a reserva monetària mundial. De moment, la moneda americana va experimentar dijous la caiguda borsària més gran en cinc anys.
L'euro és la segona divisa mundial des del 2022 i la política d'aranzels de Trump està generant tanta desconfiança que podria convertir-lo en la primera moneda més utilitzada al món. El professor de Finances de l'Escola d’Empresaris EDEM de València, Felipe Sánchez, afirma que davant d'“un president tan impredictible”, com és el cas de Trump, la resta del món establirà relacions comercials “aïllant-se dels Estats Units”.
L’assessora experta en comerç internacional, Inmaculada Rodríguez-Piñero, assenyala que “el gran error de Trump és pensar que la resta del món es plegarà sense més ni més i que no hi haurà una estratègia coordinada”.
Una oportunitat per a Europa
Segons veus expertes, si Trump continua imposant traves comercials, és qüestió de temps que la resta de països comencen a buscar una altra divisa com a reserva i Europa ha d'aprofitar la conjuntura. “La resposta per part d’Europa ha de ser, en primer lloc, la unitat”, recalca Vicent Pallardó, de l’Institut d’Economia Internacional de la Universitat de València.
I afegeix que “és el moment que l’euro es convertisca en la divisa de referència alternativa”. Per la seua part, Felipe Sánchez insisteix en la mateixa línia, afirmant que “ni el Iuan ni el ruble: només queda l’euro com a alternativa al dòlar, com a reserva internacional”.
Si es dona el cas que l’euro esdevé la moneda mundial, els experts afirmen que les conseqüències per als països integrants de la Unió Europea passaran per “una entrada de fluxos de tot el món buscant una divisa que siga estable, invertint en empreses i invertint en deute”, tal com acredita Felipe Sánchez.
Seria, explica, un equivalent "al que ha viscut l'economia nord-americana d'entrada de fluxos de capital a les seues empreses i als seus mercats financers” tenint eixa posició. Ara per ara, al voltant del 55% de la reserva monetària mundial està en dòlars; un domini global que perilla, ja que Wall Street ha patit la pitjor caiguda en cinc anys després de l'anunci d'aranzels de Trump.