Llauradors valencians s'alcen contra Aguirre per la inacció contra la sequera: reclamen "fets" i no "paraules"

El sector agrari exigeix que s'agilitzen les ajudes promeses al camp per a poder fer front a una situació "excepcional"

Un manifestant llança bitllets de 500 durant la protesta del sector agrari, este divendres / À Punt NTC

Una representació de les tres principals organitzacions agràries valencianes s'ha concentrat este divendres a la porta de la Conselleria d'Agricultura, en mans de Vox, per a protestar contra una gestió que consideren "ineficaç, ineficient i irrellevant" dins del govern valencià. Reclamen al conseller, José Luis Aguirre, "fets" i mesures que ajuden el camp i la ramaderia perquè el sector agrícola està en situació "excepcional" a causa de la sequera.

Després de quasi un any del canvi de govern a la Generalitat, AVA-Asaja, La Unió i COAG consideren insuficient la tasca de l'equip d'Aguirre, que va agafar les regnes en l'àrea que havia gestionat Compromís les dos legislatures anteriors. Segons denuncien, el conseller ha dut a terme una gestió "basada en bones paraules, però concretada en pocs fets i realitats", i per això han reclamat una agilitació de les ajudes promeses —però que no s'han publicat ni concedit—, i ajudes excepcionals per a mitigar els efectes de la sequera.

"No està sent capaç de donar suport ni fer una gestió adequada per a donar solucions al sector en un moment molt crític, perquè estem travessant una sequera prolongada", ha retret el secretari general de La Unió, Carles Peris, que ha dit també estar cansat "de reunions i de paraules": "Volem fets".

En la mateixa línia s'ha pronunciat el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, que ha defensat que els agricultors mereixen "suport, resposta i atenció" de la Conselleria perquè és qui té "totes les responsabilitats" en l'aplicació de la política agrària europea. "Venim a pegar un crit perquè [Aguirre] ha d'espavilar-se i batallar dins del Consell per un pressupost suficient per a l'agricultura valenciana". Reclamen de l'Administració solucions igual que s'ha fet —ha dit— amb el sector de l'automòbil.

També el secretari general de COAG a la Comunitat Valenciana, Luis García, ha demanat ajudes per a la zona de Requena per una "sequera brutal" des de fa dos anys que asseca les vinyes, els arbres i el cereal.

Bitllets de 500 amb la cara del conseller Aguirre estampada llançats durant la protesta
Bitllets de 500 amb la cara del conseller Aguirre estampada llançats durant la protesta / À Punt NTC

En la concentració, els llauradors congregats han llançat bitllets falsos de 500 euros amb la cara estampada d'Aguirre, a manera de performance, per a escenificar com les ajudes no arriben. En algunes proclames d'assistents s'ha sentit demanar la dimissió del conseller.

L'al·ludit, que este divendres s'ha desplaçat a Alacant per a la reunió setmanal del ple del Consell, ha manifestat que el febrer passat demanaren al Ministeri d'Agricultura que active els fons de reserva de crisi. Però la resposta del ministre Luis Planas, segons Aguirre, ha sigut denegar la petició amb l'argument que hi ha hagut una recuperació de la situació hidrològica i que a la Comunitat Valenciana no hi ha sequera. Ha destacat així mateix que la Conselleria és "amb diferència" la que més aposta per l'assegurança agrària i ha insistit que està "donant solució i resposta" a les demandes.

També et pot interessar

stats