Bones perspectives per a la llima alacantina, després d’anys de crisi
L'escassetat d’este cítric a escala mundial augura bons preus de cara a la pròxima campanya
La llima és un dels cultius més representatius de la província d'Alacant, sobretot en zones com el Baix Segura i la Marina. En estes terres es cultiven dos varietats molt preuades: la fino i la verna.
Després de patir la pitjor crisi l’any passat, degut sobretot a la sequera persistent, els productors alacantins encaren amb bones perspectives la futura collita de la varietat fino. Això sí, les plagues, les gelades i l'abandonament dels camps n'han reduït la producció aproximadament en un 20%.
Marta Gutiérrez Campos, productora de Los Montesinos (Baix Segura), explica que la pujada del preu compensaria la pèrdua de collita. “No sé a quant ens pagaran el quilo, perquè tot són rumors, però diuen que fins a un euro. Tant de bo!”, explica esperançada.
La collita de la varietat verna l’han cobrada enguany a seixanta cèntims el quilo, mentre que la passada campanya, la de la pitjor crisi del sector en anys, van rebre poc més de vint cèntims.
“Enguany almenys hem pogut respirar una mica. Aleshores, sí que es van cobrir costos i es va poder guanyar un poc”, assegura la fundadora de La Limoneta.
Tot i això, el sector continua patint problemes endèmics, com ara l'abandonament dels camps, les gelades i les plagues i la falta de tractaments eficaços, que compliquen molt el treball.
Una d’estes plagues és la de l’Scirtothrips, que arriba de fora. ASAJA va sol·licitar autoritzacions excepcionals de tractaments per tal de combatre-la, però van arribar tard, segons explica Mar Grimalt, tècnica d’ASAJA Alacant.
No obstant això, els productors albiren un horitzó optimista, ja que diversos països competidors estan substituint la llima per altres cultius. És el cas de l'Argentina. Sense oblidar Turquia, principal competidor de l’hemisferi nord, on la producció ha caigut un 24% degut a gelades històriques. Al país transcontinental, les llimeres tardaran anys a recuperar-se.
Per això, en este context favorable per a la llima alacantina, el sector continua reclamant preus dignes al camp.