Vicent Mompó, Cambra de Comerç: "La pujada de preus de les matèries primeres repercutirà en els consumidors"

El responsable del departament d'Internacional explica que els productes agroalimentaris han sigut els més perjudicats pels aranzels que després d'any i mig els EUA han eliminat

Vicent Mompó, aquest dilluns, en À Punt
Vicent Mompó, aquest dilluns, en À Punt / À Punt
21 de juny 2021 - 11:41

El director del Departament d'Internacional de la Cambra de Comerç de València, Vicent Mompó, ha parlat aquest dilluns en Les notícies del matí sobre diversos temes que afecten les exportacions valencianes. Entre altres, el responsable cameral ha fet referència a la detecció, des de finals de 2019, d'un encariment del preu de les matèries primeres, hi ha escassesa d'alguns (semiconductors, per exemple, que ha afectat a l'activitat d'empreses com ara Ford) i ha pujat la llum. El responsable econòmic ha explicat que aquesta situació està afectant les empreses i els terminis d'entrega. I ha advertit que de segur aquesta situació acabarà encarint els preus de venda de productes al consumidor. "La pujada dels preus de les matèries primeres, abans o després, repercutirà en els consumidors", ha conclòs.

Mompó també ha explicat la importància que té la supressió durant els pròxims cinc anys dels aranzels dels EUA als productes agraris europeus i, per tant valencians. Els va imposar l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, en 2019. Ha recordat que aquest tema està sobre la taula des de la primera legislaura de Barak Obama. El responsable de la Cambra de Comerç ha assegurat que EUA és el primer client després de la UE i més ara que les vendes a Anglaterra fa anys que estan en retrocés. "El perjudici ha sigut mínim, ha afectat més altres països, perquè ha sigut sols un any i mig i en pandèmia", ha contextualitzat.

Els productes alimentaris valencians (oliva, oli, vi, llimes, clementines o mandarines, entre altres) anaven reduint els últims anys les vendes als Estats Units pels aranzels. Mompó també ha recordat que els aranzels no eren iguals per a tots els productes ni per a tots els països. "El que va fer Trump va ser penalitzar als països de la Unió Europea socis d'Airbus: el Regne Unit, Espanya i França". En aquest sentit, Trump va penalitzar el whisky escocés en detriment del irlandés o l'oli italià en perjudici de l'espanyol.

140 empreses valencianes tenen una filial a Estats Units

Hi ha 130 o 140 empreses valencianes instal·lades als Estats Units, perquè és el sistema d'entrada en aquest país, ha explicat durant l'entrevista Mompó. Introduir-se en el mercat nord-americà és complicat i les empreses han d'adaptar el seu producte a la legislació i al gustos del país, però és un mercat desitjat amb una gran capacitat de consum, ha ampliat Mompó.

També et pot interessar

stats