Entra en vigor l'augment d'aranzels dels Estats Units a la Unió Europea

Com a conseqüència, el Banc d'Espanya preveu que les exportacions agroalimentàries a aquest país cauran un 12%.

VÍDEO | Entra en vigor l\'augment d\'aranzels dels Estats Units a la Unió Europea

L'increment d'aranzels imposats pels Estats Units a la Unió Europea entren en vigor aquest divendres. La vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, ha dit que l'executiu intentarà jugar les seues cartes en les relacions bilaterals amb els Estats Units i no descarta que el president nord-americà, Donald Trump, puga “revisar” la decisió.

Calvo ha apuntat que, encara que és una situació que cal encarar en el marc de la política comuna europea, Espanya es veu afectada “de manera molt injusta”, ja que es tracta de “productes molt importants del model agroalimentari que tenen un gran pes en el PIB”.

El govern espanyol ja s'ha pronunciat en altres ocasions sobre la possibilitat que el país nord-americà “recapacite” i es trobe una solució des del “diàleg i el consens”. Això va dir la ministra d'Indústria i Turisme, Reyes Maroto, qui va recalcar que l'executiu rebutja els aranzels i treballa perquè la decisió que adopte el govern de Trump siga "negociar, negociar i negociar".

El Banc d'Espanya estima que l'augment d'aranzels a productes agroalimentaris, des del 3,5% actual fins al 25%, implicarà un descens de les vendes d'aquests productes a l'economia nord-americana de, almenys el 12%, l'equivalent al 0,01% del PIB. A més, el sector alerta que es perdran 5.000 llocs de treball.

A la Comunitat Valenciana, els tècnics de duanes, representats per Gestha, estimen en 4,4 milions d'euros l'impacte dels aranzels dels Estats Units. Les clòtxines valencianes, el vi, els cítrics, les olives i l'oli són els productes de la Comunitat Valenciana que es podrien veure més afectats per la decisió. Per això, associacions agroalimentàries del nostre territori, com Ava-Asaja, van reclamar a la UE que prenga "compromisos immediats i contundents" per a compensar econòmicament els sectors afectats pels aranzels dels EUA.

També et pot interessar

stats