València, un dels 12 ports més grans del món líders en descarbonització

En 2021 s'ha incorporat al World Ports Climate Action Program, iniciativa per a lluitar contra el canvi climàtic.

Imatge d'arxiu del port de València
Imatge d'arxiu del port de València / EuropaPress

El port de València és un dels 12 ports del món més grans líders en descarbonització i que més inversions tenen compromeses amb projectes de reducció d'emissions. Aquest 2021 s'ha incorporat al World Ports Climate Action Program (WPCAP), iniciativa creada per a afavorir el treball conjunt en accions contra el canvi climàtic.

El president de l'Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha explicat que s'han adherit a aquest programa perquè hi "participen els ports més grans que són l'espill on es mira la resta del sistema portuari mundial ja que la seua activitat té impacte posterior en la resta de l'escala portuària".

Els integrants del programa són triats entre un grup de ports amb un compromís contrastat amb el medi ambient i amb garanties per a poder complir els requisits exigits.

Per a Martínez, l'elecció "posa en valor la labor que fa molts anys que estem desenvolupant" en l'execució d'accions mediambientals que contribuïsquen a millorar la qualitat de vida de l'entorn i els agents que participen en l'activitat portuària.

Els ports integrats en el WPCAP van crear un programa de mesures climàtiques centrades en cinc eixos, entre els quals hi ha incrementar l'eficiència de les cadenes logístiques a partir del desenvolupament i harmonització d'eines digitals; promoure l'enfocament comú de polítiques públiques sobre la reducció d'emissions dins de grans àrees geogràfiques o accelerar el desenvolupament d'energies renovables per als vaixells o d'altres alternatives “zero emissions” en els molls. Uns altres dels punts que cal tindre en compte, segons l'associació, és el desenvolupament de combustibles alternatius per als vaixells i la defensa de la descarbonització de les terminals portuàries.

Els ports implicats treballen juntament amb l'Organització Marítima Internacional (IMO) i representants del sector, governs, reguladors i altres agents per a desenvolupar mesures per a avançar en la descarbonització del sector marítim.

Les iniciatives més destacables del port de València són el full de ruta de l'Hidrogen Verd amb H2Ports, projecte pilot per a incorporar l'hidrogen en les operacions logístiques portuàries amb l'objectiu de reduir el seu impacte ambiental, i que situarà Valenciaport com el primer port d'Europa que incorporarà l'energia de l'hidrogen en les seues terminals l'any 2021.

En l'àmbit de les infraestructures sostenibles, l'APV està desenvolupant accions com la nova terminal nord i la nova terminal de passatgers, unes iniciatives centrades a crear terminals ecològiques, intel·ligents i accessibles que combinen la generació de riquesa i ocupació amb el respecte al medi ambient.

Els altres membres d'aquest programa són els ports d'Anvers, Barcelona, Göteborg, Hamburg, Le Havre, Long Beach, Los Angeles, Nova York/Nova Jersey, Rotterdam, Vancouver i Yokohama.

També et pot interessar

stats