València clausura més de mil pisos turístics il·legals en any i mig
L’Ajuntament manté la moratòria de llicències i prepara la norma “més restrictiva d’Espanya” per a frenar-ne la proliferació
L’Ajuntament de València ha tancat més de mil pisos turístics il·legals en l’últim any i mig com a part d’un pla de control que inclou una moratòria de llicències i inspeccions en tots els barris de la ciutat.
L’alcaldessa, María José Catalá, ha demanat al govern espanyol la creació d’una finestreta única per a registrar els apartaments i ha reclamat sistemes informàtics que permeten vigilar i retirar la publicitat d’ofertes il·legals en plataformes digitals.
Segons ha dit, estes mesures ajudarien a reforçar la tasca d'inspecció municipal. També ha valorat com a “positiva, però tardana” la decisió del Ministeri de Consum de frenar la publicitat enganyosa.
Les denúncies de la Policia Local han augmentat un 738 % des del 2022: han passat de 73 a més de 700. Actualment, hi ha operatius cinc equips d’inspecció urbanística i set grups policials per a detectar activitats il·legals.
Una normativa en camí "molt restrictiva"
El consistori prepara una nova norma que, segons Catalá, serà la “més restrictiva d’Espanya”, amb quatre “cadenats” o filtres per a limitar els apartaments turístics.
Des de l’Ajuntament també recorden que la proliferació d’este tipus d’allotjaments es va iniciar el 2015 amb el govern del PSPV i Compromís, període en què se’n van inscriure més de 4.500.
A més, el 2018 es va aprovar una modificació urbanística que va permetre l’obertura d’apartaments turístics en baixos comercials, una pràctica fins aleshores prohibida.