València aprova per unanimitat iniciar els tràmits per a prohibir els pisos turístics a Ciutat Vella

La proposta de l'Ajuntament estableix que estaran prohibits els apartaments turístics en qualsevol edifici que tinga un habitatge residencial

Ciutat Vella de València
Ciutat Vella de València / Ajuntament de València

La Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de València ha aprovat per unanimitat el dictamen favorable a la modificació puntual de les normes urbanístiques del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella relativa a la regulació de l'ús d'habitatge turístic.

Esta aprovació és el pas previ per a poder sol·licitar, a partir d'ara, el pertinent informe a la Conselleria de Cultura i Esport, segons ha informat el consistori.

La proposta estableix que s'elimina l'ús terciari d'habitatge turístic en l'àmbit de predominança residencial de Ciutat Vella, que inclou els barris de Velluters, el Pilar, el Mercat, el Carmen, la Seu i una part de la Xerea. Estes zones són les que registren una "major saturació" d'habitatge turístic.

Segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Juan Giner, des d'este plantejament, la iniciativa aprovada este dimecres "prohibeix els habitatges turístics en qualsevol edifici de Ciutat Vella que tinga un habitatge residencial".

Volem que Ciutat Vella siga un barri residencial i per eixa raó hem proposat que no és compatible i no s'obriran apartaments turístics en els edificis on viuen els nostres veïns. Juan Giner - Regidor d'Urbanisme de València

Giner ha recordat que a Ciutat Vella hi ha més de 19.000 habitatges i una població de quasi 28.000 habitants.

"La proposta que hem aprovat té l'objectiu de garantir la qualitat de vida de les persones residents en tots els barris del districte, alhora que contribueix a la conservació dels valors patrimonials del centre històric i protegeix el comerç tradicional", ha indicat.

A Sant Francesc i una part de Xerea, quan siga "un ús exclusiu"

A més, la iniciativa estableix la possibilitat que, "de manera excepcional", existisquen habitatges turístics quan es tracte d'"un ús exclusiu", sense cap habitatge residencial, solament en el barri de Sant Francesc i en una "xicoteta part" del de la Xerea.

Una volta siga aprovada la proposta d'ordenació, aquells habitatges turístics que en eixe moment disposen de la corresponent llicència o autorització podran seguir en funcionament, però la mesura implica que no s'implantaran més habitatges turístics ni tampoc s'obriran noves en edificis residencials.

El PSPV critica el retard

Des del PSPV, el portaveu adjunt, Borja Sanjuán, ha criticat que l'alcaldessa, María José Catalá, "haja tardat més d'un any a assumir les restriccions als apartaments turístics que van deixar preparades els socialistes des d'Urbanisme el maig del 2023".

Segons les dades del PSPV, "només en l'últim any s'han obert a València més de 3.500 apartaments turístics més en tots els barris sense que Catalá haja fet absolutament res per a frenar este fenomen, que està impactant directament sobre el preu de l'habitatge i en els lloguers.

El portaveu adjunt dels socialistes s'ha manifestat així després que la Comissió d'Urbanisme haja aprovat remetre a Cultura la modificació en el PEP de Ciutat Vella.

Compromís diu que el veïnat "està llançant un crit d'alerta"

La síndica de Compromís, Papi Robles, ha assegurat per la seua part que el veïnat de Ciutat Vella "està llançant un crit d'alerta que és també conseqüència del turisme descontrolat en esta ciutat i, com en el cas dels apartaments turístics, Catalá està arribant tard".

Compromís per València ha proposat, en una moció que s'ha debatut en la Comissió d'Urbanisme, la creació d'un pla d'inspecció de locals hostalers del districte de Ciutat Vella on es faça "especial èmfasi" en la revisió i control de les terrasses i la transmissió de sorolls, fums i olors en els habitatges i en la via pública. Així mateix, la coalició valencianista demana impulsar una campanya de divulgació i sensibilització sobre bones pràctiques en hoteleria.

Finalment, s'ha acordat una moció alternativa, aprovada per unanimitat de tots els grups, que encàrrec al Servei municipal d'Inspecció estudiar "un possible pla complementari i posterior a l'existent sobre apartaments turístics i l'elaboració d'una guia de bones pràctiques".

També el govern municipal es compromet a continuar impulsant "expedients de restauració de la legalitat derivats de les denúncies veïnals" i col·laborar amb la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes o la Federació Empresarial d'hoteleria de València per a millorar la qualitat de vida dels barris.

També et pot interessar

stats