La Unió denuncia que la major demanda dels mercats no s'ha traduït en millors preus per al sector el 2020

Carles Peris proposa que una part dels fons europeus ajuden a la reconversió dels sectors agrícoles i ramaders valencians.

La Unió denuncia que la major demanda dels mercats no s'ha traduït en millors preus per al sector el 2020
La Unió denuncia que la major demanda dels mercats no s'ha traduït en millors preus per al sector el 2020

La Unió de Llauradors assenyala que el sector agrari i els llauradors i ramaders han sigut essencials en una crisi com la de la Covid-19, però els aplaudiments que han rebut no s'han traduït en millors preus en aquest 2020. Aquesta és la principal conclusió del balanç agrari del 2020 presentat aquest dilluns per l'organització.

"Llevat dels productors de cítrics, els de cereals i els de magrana, la resta de sectors s'han enfonsat amb aquesta crisi", ha destacat el secretari general de la Unió. Així, cap dels altres sectors ha vist els seus productors obtindre unes millors cotitzacions malgrat la major demanda dels mercats i l'augment del consum. "Totes són xifres en negatiu i en alguns casos s'arrosseguen durant moltes campanyes", ha apuntat.

Només s'ha concedit el 51% de les ajudes previstes

La resposta no ha sigut l'adequada per part de les administracions, segons La Unió. Per exemple, dels 6,5 milions d'euros en les tres ajudes de la Conselleria d'Agricultura per a compensar els danys per la Covid-19 (mercats, venda telemàtica i ramaderia), únicament s'ha concedit poc més de la meitat del pressupost, el 51%. "Això vol dir que les coses no s'han fet bé, que no es té en compte els que vivim d'açò", ha assenyalat Peris.

Per a la Unió, no ajuda a la recuperació de la rendibilitat del sector agrari valencià la signatura d'acords comercials de la UE amb tercers països que continuen perjudicant els llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana. Peris ha afegit que "sense estudis sobre els seus efectes, i sense reciprocitat en matèria social i de fitosanitaris, ens resulta cada vegada més difícil competir en un mercat tan globalitzat amb els acords que signa la UE amb tercers països".

Fomentar models agroalimentaris que posen en valor el producte de proximitat

La globalització i aquesta pandèmia han de servir, a juí de l'organització agrària, per a fomentar models agroalimentaris que posen en valor que els productes tinguen la major proximitat possible. En aquest sentit, la Unió ha llançat una proposta perquè dels fons europeus per a la recuperació, es dedique una part a projectes de reestructuració i reconversió dels sectors agrícoles i ramaders valencians.

També et pot interessar

stats