Una tractorada reclama a València ajudes per a la supervivència dels arrossars

Els sindicats denuncien que la retallada de 25 milions de les ajudes europees posa en perill el cultiu de l'arròs, essencial per a la conservació dels aiguamolls. 

Tractorada per a reivindicar mesures que salven el sector arrosser
Tractorada per a reivindicar mesures que salven el sector arrosser / À Punt

Més de 300 tractors han pres aquest dimarts els carrers del centre de València per a reivindicar mesures que salven el sector arrosser, que es veu amenaçat per la retallada de 25 milions d’euros de les ajudes de la PAC, la política agrària comuna de la Unió Europea.

La protesta, que promouen els dos sindicats agraris majoritaris, AVA-Asaja i la Unió de Llauradors, reclama iniciatives de suport per a un sector que, més enllà del seu pes en l’economia valenciana, juga un paper “fonamental” en la conservació ambiental de les marjals, com destacava el màxim responsable de la Unió de Llauradors. 

Els arrossers han eixit cap a les huit del matí de diversos municipis de la Ribera Baixa i l’Horta. Transmetran el seu missatge davant la seu del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, encara que les seues reivindicacions també impliquen les administracions locals i l’autonòmica. Un dels assumptes que més preocupa als arrossers valencians és el de la reducció de 25 milions d’euros de la PAC. 

“No estem disposats a retallades, som un sector que fa un paper fonamental, per exemple, en la conservació del parc natural de l’Albufera i, a més, amb la pandèmia, s’ha demostrat que som un sector essencial per a la societat”, argumentava Carles Peris a À Punt abans de començar la tractorada.   

En aquest sentit, Miguel Minguet, responsable de la sectorial de l'arròs d'AVA, recordava que l’Albufera o la marjal de Pego-Oliva es mantenen “gràcies a la intervenció dels arrossers” i ha afegit que si els llauradors abandonen els cultius per falta de rendibilitat, els aiguamolls desapareixerien. 

Millor dragatge de les sèquies i de l'Albufera

Per això, les principals reivindicacions que manifestaran aquest dimarts no són només econòmiques. Demanen als ajuntaments una millora del dragatge de l’Albufera i de les sèquies que banyen les marjals valencianes, així com un ús més compatible de l’aigua. En termes econòmics, la reivindicació bàsica dels arrossers és que no es retiren els 25 milions d’euros de la política agrària europea per incompatibilitat amb unes altres ajudes. 

També reclamen cobrar les subvencions compensatòries que va prometre el govern espanyol fins que entre en vigor la nova PAC: “Ens van prometre que les cobraríem fins que entrara en vigor la nova PAC, però a hores d’ara no ens han arribat”, ha recordat el responsable de la Unió de Llauradors.

També et pot interessar

stats