Les "gran firmes" canvien l'arròs valencià per l'asiàtic

AVA-Asaja critica que els supermercats valencians ofereixen arròs de Myanmar en les marques blanques.

Les \"gran firmes\" canvien l\'arròs valencià per l\'asiàtic
Les "gran firmes" canvien l'arròs valencià per l'asiàtic

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) denuncia que "grans firmes" que operen a Espanya han deixat de comprar arròs cultivat a la Comunitat Valenciana i l'han substituït  per l'arròs de Myanmar (Àsia). 

L'organització de llauradors ha criticat que, setmanes després de la sega, supermercats valencians estan oferint a través de marques blanques arròs produït íntegrament a Myanmar, "substituint al producte local i generant un clima d'inquietud" en el sector arrosser, a fi de "pressionar més endavant els preus a la baixa".

Segons AVA, el 37% de l'arròs varietat japònica de Myanmar entra per Espanya, la qual cosa situa el país com a "principal importador" de la Unió Europea.

Per aquest motiu, AVA-Asaja ha anunciat que se sumarà a la iniciativa que els arrossers italians lideren per a "exigir la completa i urgent supressió del tractat comercial de la UE amb Myanmar", perquè facilita l'entrada d'arròs japónica, la classe que es cultiva en la Comunitat Valenciana, amb "avantatges aranzelaris".

Demanen una etiqueta amb la procedència de l'arròs

Així mateix, sol·liciten que el Ministeri d'Agricultura i la Comissió Europea aproven un etiquetatge obligatori que distingisca la procedència, així com el mètode de producció emprat, en tot arròs que es comercialitza en els punts de venda comunitaris.

En aquest sentit, el responsable sectorial de l'arròs d'AVA, Miguel Minguet, ha puntualitzat que "els consumidors no poden identificar en molts casos si l'arròs que estan comprant ha sigut produït als parcs naturals de l'Albufera o la Marjal de Pego-Oliva".

"En substituir aquest producte per un altre forà com és el cas de Myanmar, la distribució afavoreix l'accés a un arròs el procés de producció del qual no ha complit els mateixos estàndards de qualitat, seguretat alimentària i sostenibilitat ambiental que l'arròs europeu. Per tant, és una estratègia que resulta perjudicial tant per als productors com per als consumidors de la UE", ha conclòs.

També et pot interessar

stats