Set aiguamolls de la llista Ramsar són valencians

Aquest llistat, de prestigi internacional, valora l'interés ecològic i la conservació de la biodiversitat en les zones humides.

Set aiguamolls de la llista Ramsar són valencians
Set aiguamolls de la llista Ramsar són valencians
02 de febrer 2021 - 06:21

Encara que en el Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana (CZHCV) trobem un llarg llistat d'aiguamolls, aquest dimarts, Dia Mundial dels Aiguamolls, n'hem destacat set, que són les zones humides incloses en la llista Ramsar. L'última incorporació dels aiguamolls espanyols va ser valenciana, quan el juny de 2017 es va incloure la Marjal d'Almenara, a la Plana Baixa.

Què és la llista Ramsar?

Aquest llistat, de prestigi internacional, té l’origen en una trobada celebrada a l’Iran el 2 de febrer de 1971, destinada a determinar els requisits que permeten entrar a formar part d'aquesta llista o no, característiques com l'interés ecològic i la conservació de la biodiversitat, entre d'altres. Hui en dia, s'hi inclouen més de 2.000 zones humides de tot el món que cobreixen aproximadament 200.000.000 hectarees. Encara que aquestes xifres estan en constant canvi, podem dir que l'estat amb més nombre de zones és el Regne Unit amb 163 i l'estat amb la major àrea de zones humides llistades és el Canadà amb més de 130.000 km². A Espanya, els primers aiguamolls que van entrar a formar part de la llista Ramsar van ser, el 1982, el Parc de Doñana a Huelva i las Tablas de Daimiel a Ciudad Real. Actualment, 75 són les zones humides espanyoles en aquesta llista, de les quals set són valencianes.

Mapa dels aiguamolls d'importància internacional espanyols inscrits en la llista del Conveni Ramsar, informació actualitzada fins a octubre de 2020 / Font: Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic

Els set aiguamolls valencians inclosos a la llista Ramsar

Les primeres zones humides valencianes en van incorporar a aquesta llista el maig de 1990 i van ser l'Albufera de València, el Fondo d'Elx, les Llacunes de la Mata-Torrevella, les Salines de Santa Pola i el Prat de Cabanes-Torreblanca. El 15 de novembre de 1994 s'incloia la Marjal de Pego-Oliva i el 23 de juny de 2017, s'integrava la que seria l’última incorporació dels aiguamolls a escala també estatal: la Marjal d'Almenara, a la Plana Baixa.

Aquests aiguamolls han sigut protagonistes de molts reportatges en els programes d'À Punt Mèdia. En destaquem alguns:

Parc Natural de l'Albufera

Amb Pablo i Mafalda Carbonell fem ruta ornitològica per l'Albufera de València en El meu lloc al món (minut 44:00)

Parc Natural del Fondo d'Elx

Parc Natural de les Llacunes de La Mata i Torrevella

Coneixem les aus de les Llacunes de La Mata amb l'actriu Vanessa Romero en el programa El Meu lloc al món (minut 15:25)

Parc Natural de les Salines de Santa Pola

Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca

Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva

S'enlairem amb Meridià Zero (minut 17:03) per tal de conéixer la Marjal de Pego-Oliva

Parc Natural de la Marjal d'Almenara

Amb Ciutats desaparegudes (minut 32:55) descobrim com era i com és la Marjal d'Almenara

També et pot interessar